Τα Αλβανικά ΜΜΕ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τι παραλείπουν

Δημοσιεύθηκε: 15/10/2020 15:16 Τελευταία Ενημέρωση: 16/10/2020 15:20 Από: Tachydromos

Λογικός είναι όπως στην παγκόσμια ενημέρωση και για επιπλέον λόγους να υπάρξει εκτενή αναφορά και στα αλβανικά Μέσα ενημερώσεως σχετικά με την δίκη εις βάρος της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη στελεχών με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι επιπλέον λόγοι που συντρέχουν για το αλβανικό κοινό έγκεινται στο γεγονός ότι τόσο η ρατσιστική γλώσσα της οργάνωσης επιβάρυνε ειδικά τους εν Ελλάδι εγκαταβιούντες αλβανούς με το καθεστώς του εργαζόμενου όσο και η παρεμβολή σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και διακρατικών σχέσεων δημιουργούσε όντως αθέμιτες συνέπειες. Βέβαια για μερίδα των αλβανικών ΜΜΕ και κέντρα στα οποία ακολούθως θα αναφερθούμε υπήρξε παραδόξως θετική η όλη ρητορεία και δράση της Χρυσής Αυγής. Δημιουργούνταν στην ουσία αμφιτροφούμενο δίπολο.

Ωστόσο όπως έχουμε συνηθίσει στην Αλβανία τα πράγματα αναλύονται πάντα μονοδιάστατα και επιβεβαιώνει την παροιμία του λαού: Είπε ο γάιδαρος του πετεινού κεφάλα!

Αυτό διότι είναι οφθαλμοφανές το πώς βρίθει ο χώρος της ενημέρωσης στην Αλβανία, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ιστότοποι, μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α. από γλώσσα καταφανώς ρατσιστική, ξενοφοβική και αυτό που εν τέλει μας ενδιαφέρει ανθελληνική και αιχμηρή κατά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητα. Το χειρότερο βέβαια ότι οι προσωπικότητες ή αναλυτές που ασχολούνται με παρεμφερή θέματα που προειδοποιούν για το φαινόμενο είναι μετρημένοι στα δάκτυλα ενός χεριού.

Είναι ουσιαστική η διαφορά με την Ελλάδα. Εκεί μπορεί να υπήρξε η εμπειρία της Χρυσής Αυγής ή άλλα ενδιαφερόμενα κέντρα που διαχύουν ανάλογη ιδεολογία και προπαγάνδα. Υφίσταται όμως και η υγιής αντίδραση που αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Η υπευθυνότητα στη γλώσσα και τα κείμενα των μεγάλων ΜΜΕ ουδέ μία σχέση με την αλβανική πραγματικότητα έχει.

Εκείνο όμως που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι ουδείς στην Αλβανία προς το παρόν διανοήθηκε να χρησιμοποιήσει το ελληνικό προηγούμενο, την αντίδραση κυρίως του δικαστικού σώματος και τη συμβολή του στην νομική καταδίκη και κατά συνέπεια την καταπολέμηση του επικίνδυνου αυτού πολιτικού φαινομένου. Τούτο ίσως διότι στην Αλβανία δεν υπάρχει παρόμοια οργανωμένο πολιτικό σχήμα πλην όμως το φαινόμενο βιώνει ενδημικά σε όλο το πολιτικό φάσμα, δυστυχώς. Επιγραμματικά να αναφερθεί κανείς σε δύο πρόσφατα γεγονότα ένα με την εν ψυχρώ δολοφονία από ρατσιστικά κίνητρα του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα και το άλλο μ’ αυτό του Κωνσταντίνου Κατσίφα στη Δερόπολη.

Για να μην επεκταθούμε στις συμπράξεις του πολιτικού φάσματος χωρίς να τηρούν ούτε καν τα προσχήματα σε ζητήματα εκλογικών χειραγωγήσεων της ΕΕΜ στη Χιμάρα και ευρύτερα. Επί προσθέτως δε χωρίς κανένα αμφότερες οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις αντί την απομόνωση ερίζουν να έχουν στο συνασπισμό τους συγκεκριμένο πολιτικό σχήμα που αναβιώνει ιστορίες συνεργασίας με τις ναζιστικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή μας κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι βέβαια πολυτέλεια αυτό που ζητείται και καθόλου εφικτό. Τούτο δεδομένου ότι απ’ τα ΜΜΕ που θα ανέμενε κανείς τη χειραφετημένη αντίδραση με αφορμή το παράδειγμα απ’ την Ελλάδα στη χώρα υφίσταται όπως προαναφέρθηκε το χειρότερο δυνατό παράδειγμα. Είναι αυτή η αρρωστημένη κι επικίνδυνη αμφίδρομη σχέση που δημιουργεί πολιτική τάξη και ΜΜΕ με τη διάχυση του εθνικισμού κι ανθελληνισμού που εμποδίζει.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon