Η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 21/10/2020 13:55 Τελευταία Ενημέρωση: 22/10/2020 06:19 Από: Tachydromos

Δεν έχει συμβολική μόνο αξία αλλά ουσιαστική σημασία η συνάντηση χθες στα Τίρανα του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Δένδια με την πολιτική εκπροσώπηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητα, ιδιαίτερα δε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο.

Εξ άλλου και κατά τον περυσινό Νοέμβριο οπότε και πάλι εκτάκτως λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε απ’ το σεισμό ο κ. Δένδια, είχε συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο και επισκεφθεί το επιβλητικό συγκρότημα του Καθεδρικού Ναού στα Τίρανα.

Το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών στα πλαίσια μιας επίσκεψης που φαίνεται ότι συμβάλει ιδιαίτερα στην υποχώρηση του κλίματος δυσπιστίας που υπαιτιότητα του αλβανού Πρωθυπουργού είχε καλλιεργηθεί στις διμερείς σχέσεις, συναντά την αυτόνομη εκπροσώπηση της ΕΕΜ, ΟΜΟΝΟΙΑ- ΚΕΑΔ, κι ενώ είχαν προηγηθεί εκτενείς δηλώσεις στις επαφές με την αλβανική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για το καθεστώς των δικαιωμάτων της, έρχεται να ανατρέψει κατάσταση που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Κατά τις επισκέψεις του προηγούμενου Υπουργού Εξωτερικών δεν έχουμε ανάλογες χειρονομίες.

Με δεδομένη μάλιστα την πολύμηνη απομόνωση που έχει επιβληθεί για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, προφανώς το κλίμα στο χώρο της ΕΕΜ έχει επιβαρυνθεί και υφίσταται αίσθημα απομόνωσης. Ως εκ τούτου η συνάντηση στα Τίρανα εκτός απ’ το πολιτικό μήνυμα που επιφέρει έχει τη δική της επίδραση και στο καθεαυτό καθημερινό κλίμα. Δεν είναι ζήτημα μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Εξ άλλου υπήρξαν συναντήσεις και σε άλλο επίπεδο στην Αθήνα, με τον Πρωθυπουργό μάλιστα, με τις οποίες γίνεται πιο ξεκάθαρο το μήνυμα στήριξης προς την ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτούν την πολιτική τους τόσο για την τεκμηρίωση των δικαιωμάτων της ΕΕΜ και την καταγγελία των παραβιάσεων όσο και ειδικά για τη συμβολή στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών και χωρών.

Επί το πλείστον μεταφέρει η συνάντηση μήνυμα και προς το σύνολο της κοινότητας μας ειδικά αυτών που συνεχίζουν να ζουν και δραστηριοποιούνται στα πάτρια εδάφη.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία σε ώρες δοκιμασίας και κρίσης όπως η υφιστάμενη.

Ο Υπουργός εξάλλου φρόντισε να κοινοποιήσει τη συνάντηση στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσδίδοντας της και δύο επισημάνσεις: τη συνάντηση αυτού καθ εαυτού με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ και τη συνεχή φροντίδα για την ΕΕΜ.

Απ’ το περιεχόμενο των όσων τέθηκαν στη συνάντηση προκύπτει σαφώς το ενδιαφέρον καθώς υπήρξε κατανόηση για συγκεκριμένα ζητήματα της τρέχουσας κατάστασης που απασχολούν τα μέλη της ΕΕΜ, ιδιαίτερα δε αυτό των δυσκολιών στα σύνορα με τα μέτρα για την Πανδημία.

Επί το πλείστον για την Αθήνα το ΚΕΑΔ παραμένει πολιτικό σχήμα που όχι απλά εκφράζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προσδοκίες της αυτόνομης πολιτικής έκφρασης της ΕΕΜ αλλά που μπορεί να δημιουργήσει και δυνατότητες ώστε μέσα από την αξιοποίηση της εκλογικοπολιτικής του απήχησης να προκύψουν και απτά αποτελέσματα στο πεδίο εφαρμογής των δικαιωμάτων μας. Το παρελθόν εξ άλλου έχει ανάλογα τέτοια παραδείγματα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon