Γιατί η Αθήνα και τα Τίρανα επέλεξαν τη Χάγη

Δημοσιεύθηκε: 26/10/2020 09:37 Τελευταία Ενημέρωση: 26/10/2020 14:31 Από: Tachydromos

Η παρουσία του ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα και οι (κυρίως συμβολικές) «φιλελληνικές» κινήσεις του Κρεμλίνου σηματοδοτούν την απόπειρα αναθέρμανσης των σχέσεων με τη Μόσχα

Αθανασόπουλος Άγγελος Αλ.

ΠΗΓΗ: www.tovima.gr

Εγγραφο εργασίας με νομικές ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε οι δύο χώρες να κινηθούν συντεταγμένα, συνεργατικά και πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ενός συνυποσχετικού για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ) κατέθεσε, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, ο Νίκος Δένδιας προς την αλβανική πλευρά κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τίρανα.

Η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει και αυτό το μέτωπο μετά την επικαιροποίηση της συμφωνίας οριοθέτησης με την Ιταλία τον περασμένο Ιούνιο και την υπογραφή εκείνης με την Αίγυπτο για μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι το συνυποσχετικό αποτελεί διεθνή συμφωνία που απαιτεί κύρωση από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, ανώτατες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι η προσέγγιση με την Αλβανία είναι κρίσιμη λόγω και των ιδιαίτερων σχέσεων που διατηρεί με την Τουρκία.

Η προσέγγιση με τον Ράμα

Η σκέψη της Αθήνας να προχωρήσουν οι δύο πλευρές προς το ΔΔΧ είχε κοινοποιηθεί, μέσω ασφαλών διπλωματικών διαύλων, προς στενό σύμβουλο του Εντι Ράμα πριν ο αλβανός πρωθυπουργός βρεθεί εντός του θέρους στην Αθήνα, όπου και είχε εκτενείς συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το ελληνικό σκεπτικό ήταν ότι εξαιτίας του «μπλόκου» του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου οι πιθανότητες αναζωογόνησης της Συμφωνίας του 2009 ήταν απειροελάχιστες, αν όχι μηδαμινές. Αυτό ήταν γνωστό ήδη από το 2014 σε αρμόδιους διπλωματικούς παράγοντες, αλλά η Αθήνα έχασε πολύ χρόνο επί υπουργίας Κοτζιά αναζητώντας, επί ματαίω όπως αποδείχθηκε, μια προσαρμογή εκείνης της Συμφωνίας. Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι μια πορεία προς τη Χάγη δεν θα είναι απαραίτητα ευθύγραμμη.

Κατ’ αρχήν, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Δυτική Ελλάδα. Αυτές οι διαδικασίες έχουν δύο στάδια. Απαιτείται η υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων με τα οποία θα καθοριστεί η χάραξη ευθειών γραμμών βάσης, όπου αυτή είναι εφικτή (σε αρκετές περιοχές θα παραμείνει η φυσική ακτογραμμή), με βάση το Αρθρο 7 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), και θα κλείσουν οι επονομαζόμενοι «νόμιμοι κόλποι» με βάση το Αρθρο 10 της ίδιας Σύμβασης. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν με νόμο η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και η αντίστοιχη προσαρμογή του εναερίου χώρου. Η υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων αναμένεται σύντομα.

Εκλογές σε κλίμα έντασης

Πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αλβανία. Η χώρα οδεύει σε βουλευτικές εκλογές τον προσεχή Απρίλιο σε τεταμένο κλίμα. Η Αθήνα κρίνει ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πέραν του κ. Ράμα, θετικός στην προοπτική προσφυγής στη Χάγη εμφανίστηκε και ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπάσα. Συνομιλητές του Νίκου Δένδια τόνιζαν ότι η υπουργός Εξωτερικών έδωσε πολύ μεγάλη έμφαση στη διασφάλιση διακομματικής αποδοχής των ελληνικών προτάσεων.

Ωστόσο, ο απρόβλεπτος παίκτης στην υπόθεση είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα που διατηρεί «βεντέτα» με τον Εντι Ράμα, αν και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η βασική προτεραιότητα του κ. Μέτα είναι να μην αποτελέσει η οριοθέτηση με την Ελλάδα προεκλογικό ζήτημα.

Δεν πρέπει, τέλος, να υποτιμάται ο ρόλος που ίσως διαδραματίσει στην υπόθεση η Τουρκία για να την «τορπιλίσει».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon