Βαγγέλης Ντούλες: Επιθυμεί όντως η Κυβέρνηση την Ευρωπαϊκή προοπτική; Ο βασιλείας είναι γυμνός…

Δημοσιεύθηκε: 27/10/2020 13:18 Τελευταία Ενημέρωση: 28/10/2020 13:42 Από: Tachydromos

Με ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, κ. Βαγγέλης Ντούλες παρενέβη σήμερα στο όλο θέμα με τις μονομερείς ενέργειες της κυβερνώσας πλειοψηφίας του ΣΚ για τις τροποποιήσεις του πλαισίου του Εκλογικού Νόμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως είχε προειδοποιήσει επέστρεψε ως αντισυνταγματικό τον Εκλογικό Νόμο όπως τον έχει τροποποιήσει η Κυβέρνηση και που στην ουσία επηρεάζει εκ των προτέρων το αποτέλεσμα των εκλογών. Η κύρια αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης έγκειται στο γεγονός της δια νόμου απαγόρευσης των προεκλογικών συμμαχιών κομμάτων.

Ο Πρόεδρος ωστόσο το Διάταγμα επιστροφής για επανεξέταση το συνοδεύει με πολυσέλιδη έκθεση που στο επίκεντρο έχουν ότι παραβιάζεται το πλαίσιο κανόνων ενώ έχουμε ήδη εισέλθει σε προεκλογική περίοδο δεδομένου ότι είχε προηγηθεί το Προεδρικό Διάταγμα ανακοίνωσης των εκλογών για την 25η Απριλίου 2021. Επί το πλείστον παραβιάζεται η διακομματική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 5 Ιουνίου τρέχοντος με την συμβολή του διεθνούς παράγοντα.

Επί το πλείστον ο Πρόεδρος καθώς οι πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να βρουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς παρέπεμψε το σχετικό Νόμο στην Επιτροπή της Βενετίας, όργανο σοφών νομικών στις δομές του Συμβουλίου της Ευρώπης όπως γνωματεύσει και συμβάλει έτσι στην εξεύρεση λύσης.

Η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας επικροτήθηκε άμεσα απ’ τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για την Διεύρυνση, Βερλεχάϊ, ο οποίος παρότρυνε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό όπως αναμείνουν την απάντηση της Επιτροπής της Βενετίας πριν επανεξετάσουν το Νόμο και το Διάταγμα επιστροφής του Προέδρου σε συνεδρίαση της Ολομέλειας της μονοκομματικής πλέον Βουλής.

Ωστόσο όμως η πλειοψηφία δείχνει να είναι αμετακίνητη στην απόφαση της ώστε στην Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Πέμπτη «τελειώσει» μονόπλευρα με τον Εκλογικό Νόμο.

Είναι αυτό που προκάλεσε τη σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Ντούλε και που στην ουσία του εκφράζει την ανησυχία ότι εκτός των συνεπειών στην αυτού καθ εαυτού εκλογική διαδικασία απ’ την αλαζονική αυτή συμπεριφορά του ΣΚ και του κ. Έντι Ράμα προσωπικά, το θέμα θα έχει τις δικές του συνέπειες σε ότι αφορά στην διαδικασία της εκλογικής ένταξης. Γι αυτό και με νόημα επισημαίνει ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός».

Δεδομένου ότι το κλίμα για την Αλβανία είναι ήδη πολύ αρνητικό σε ορισμένες κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ ώστε να της δοθεί ημερομηνία έναρξης των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων, η Κυβέρνηση λειτουργεί σα να ρίχνει βενζίνη στη φωτιά. Η από κοινού όλων των πολιτικών κομμάτων μεταρρύθμιση του εκλογικού νομικού πλαισίου είναι όρος – προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η άρνηση ώστε να γίνει σεβαστή η παρότρυνση-εντολή του αρμοδίου Ευρωπαίου αξιωματούχου ώστε να ληφθεί υπόψη η γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας στην ουσία είναι άρνηση για να οριστικοποιηθεί ημερομηνία έναρξης μαζί με τη Βόρεια Μακεδονία έστω προς το τέλος του τρέχοντος έτους ή την επόμενη άνοιξη.

Ολόκληρη η ανάρτηση του πρόεδρου του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε στο Twitter:

Η απορριπτική και συγχρόνως νευρική αντίδραση της, μόνο de jure, πλειοψηφίας, έναντι του φυσιολογικού αιτήματος των ευρωπαϊκών αρχών να αναμένουν τη γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας πριν της επανεξέτασης του εκλογικού κώδικα από τη μονοκομματική Βουλή, δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν.

Αυτή η αντίδραση, πέραν του γεγονότος ότι είναι απόδειξη των δικών τους αντιλήψεων περί ελεύθερων κι έντιμων εκλογών, αποτελεί και κακόν οιωνό για τους ίδιους. Ταυτόχρονα όμως, επί και πέρα των εκλογών, προβάλλει το μεγάλο ερώτημα: Επιθυμούν πραγματικά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση;! Εργάζονται με ειλικρινή διάθεση γι αυτή;! The King is naked! (Ο βασιλιάς είναι γυμνός!).

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon