Η διελκυστίνδα των διώξεων του UÇK

Δημοσιεύθηκε: 20/11/2020 14:46 Τελευταία Ενημέρωση: 23/11/2020 09:48 Από: Tachydromos

Να συνεχίσουν υπό συνθήκες προφυλάκισης οι δικαστικές διαδικασίες εις βάρος των πολιτικών προσώπων του Κοσσόβου, του Προέδρου Χασίμ Θάτσι συμπεριλαμβανομένου, αποφάνθηκε το Ειδικό Διαμέρισμα για το Κόσσοβο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Με την ιδιότητα των αρχηγών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UÇK), έχουν παραπεμφθεί στο ειδώλιο, ο Πρόεδρος Θάτσι, ο πρώην Πρόεδρος του PDK Βεσέλι, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Κρασνίτσι, ο βουλευτής της VV, Ρετζέπι.

Κατηγορούνται ότι στο διάστημα από την άνοιξη 1998 έως το φθινόπωρο του 1999 έχουν διενεργηθεί εγκλήματα πολέμου εις βάρος Σέρβων, Ρομά αλλά και Αλβανών που ανήκαν σε αντίθετες από τον ΟυΤσαΚά πολιτικές ομάδες. Τα εγκλήματα που έχουν συμπεριληφθεί σε δικογραφία πλέον των 40 000 σελίδων έχουν γίνει σε χώρους που χρησιμοποιούσαν ως προσωρινές φυλακές ή στρατόπεδα τόσο στο Κόσσοβο όσο και στο Βορρά της Αλβανίας.

Για την εξέλιξη της εκδίκασης της υπόθεσης θα κληθούν οι 100 μάρτυρες που ήδη έχουν ρωτηθεί από τους ειδικούς ανακριτές της Ειδικής Εισαγγελίας αλλά ακόμη 50 που κρίνονται χρήσιμοι με τις καταθέσεις τους.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων αρνήθηκαν τις κατηγορίες και προωθούν τα προβλεπόμενα βήματα ούτως ώστε αποφυλακιστούν και συνεχίσουν την υπόθεση σε κατ οίκον περιορισμό επαναπατριζόμενοι στο Κόσσοβο. Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι ότι ο Θάτσι και ο πολιτικός του σχηματισμός, το PDK, που είναι η μεταλλαγή του ΟυΤσαΚά σε πολιτικό κόμμα, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του Ειδικού Διαμερίσματος για το Κόσσοβο του Δικαστηρίου της Χάγης, υπό την πίεση των μηχανισμών της ΕΕ. Η λειτουργία του ωστόσο τελεί υπό την επίβλεψη της ειδικής υπηρεσίας για την Επιβολή του Νόμου EULEX.

Οι διώξεις δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, όπως προσπαθούν να το προβάλουν τα ΜΜΕ σε Κόσσοβο και Αλβανία ειδικά. Ο πρώην Πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάϊ είχε εκδικαστεί με αθωωτική απόφαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία της.

Αναλυτές ωστόσο της πολιτικής στο Κόσσοβο με ειδική πληροφόρηση και γνώσεις για τις πρακτικές του εν λόγω Δικαστηρίου εκτιμούν ότι στο επόμενο διάστημα θα εκδοθούν και πολλά άλλα εντάλματα προσαγωγής. Δεδομένου ότι οι έως σήμερα κατηγορούμενοι επιβαρύνονται με ατομικές ευθύνες ως Αρχηγοί του Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσόβου για σειρά εγκλημάτων, έπονται οι διώξεις για υφισταμένους τους και για τους φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων, είτε αφορούν στην αφαίρεση ζωής, αυθαίρετη κράτηση και βασανισμό, εξαφάνιση ατόμων κ.α.

Η υπόθεση όπως είναι φυσικό δημιουργεί παρενέργειες τόσο στην πολιτική και δημόσια ζωή της αυτόνομης περιοχής υπό την ευθύνη του ΟΗΕ, αλλά και στην Αλβανία. Η κυβέρνηση στην Αλβανία δεν έχει λάβει ξεκάθαρη και επίσημη θέση. Και ούτε είναι εύκολο να τοποθετηθεί. Το κυβερνών ΣΚ και ο Πρωθυπουργός Ράμα είχαν με το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου και τον Χασίμ Θάτσι, προνομιακές σχέσεις και αμφίπλευρη στήριξη.

Επί το πλείστον όπως ορθά επισημαίνει η πολιτική ανάλυση μια καταδίκη των κατηγορουμένων και όσων στη συνέχεια υποστούν την ποινική δίωξη του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης, αμαυρώνει την εικόνα του ΟυΤσαΚα και εντείνει τις αρνητικές φήμες για το πόσο αγνά υπήρξαν τα κίνητρα του αγώνα τους. Στην ουσία αμφισβητείται το γεγονός εάν η απελευθέρωση, ή για το ορθότερο απόσχιση της περιοχής απ’ τη Σερβία υπήρξε έργο των αγώνων του λαού της ή οφείλεται στην πολεμική επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

Η Σερβία ταλαιπωρήθηκε την προηγούμενη δεκαετία πολύ ώστε να ξεκαθαρίσει με την διεθνή δικαιοσύνη υποθέσεις που αφορούσαν πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό της στην ταραγμένη δεκαετία του ’90 όπου συντελέστηκε η διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αυτό τη διευκόλυνε εν τούτοις στο να ενισχύσει τη σχέση της με την ΕΕ και να έχει προχωρήσει την πλειοψηφία των κεφαλαίων στη διαδικασία πλήρους ένταξης.

Η Αλβανική πολιτική τάξη εν τούτοις δείχνει έλλειψη τόλμης για ανάλογες αποφάσεις και για αποδοχή στήριξης στις σχετικές δικαστικές διαδικασίες της διεθνούς κοινότητας που αφορούν στο Κόσσοβο.

Απεναντίας το θέμα μετατρέπεται σε εργαλείο μικροπολιτικής. Κορυφαία πράξη ο προσανατολισμός της προπαγανδιστικής μηχανής της Κυβέρνησης ώστε να δημιουργήσει υπονοούμενα σχετικά με το ρόλο του αρχηγού του ΔΚ της αντιπολίτευσης. Τούτο καθώς την επίμαχη περίοδο όταν το Τμήμα Νομικών Υποθέσεων του UNMIK διενεργούσε έρευνες πεδίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας , ο Πρόεδρος του ΔΚ, υπήρξε μέλος του.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon