Δισταγμοί Γερμανίας για ημερομηνία διακυβερνητικής συνάντησης ΕΕ- Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 26/11/2020 14:24 Τελευταία Ενημέρωση: 26/11/2020 18:04 Από: Tachydromos

Ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Σοσιάλδημοκρατών (CDU/CSU), της Καγκελαρίου Μέρκελ, στη Γερμανική Βουλή (Bundestag), κ. Γιόχαν Γουντεπούλ (Johann David Wandephul), δήλωνε σήμερα σε συνάντηση με ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο, ότι διστάζει να πει ότι θα υπάρξει απόφαση στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, 11 και 12 Δεκεμβρίου, για έναρξη διαπραγματεύσεων της Ένωσης με την Αλβανία.

Ως γνωστό την άνοιξη το Συμβούλιο είχε υιοθετήσει τη γνωμοδοτική έκθεση της Κομισιόν για έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, πλην όμως δεν καθόρισε ημερομηνία της Πρώτης Συνάντησης των Θεσμών της Επιτροπής με τις κυβερνήσεις των χωρών προς ένταξη, που στην ουσία αποτελεί και επίσημη έναρξη εξέτασης των κεφαλαίων διαπραγματεύσεων.

Επί το πλείστον για την Αλβανία είχαν τεθεί όροι – προϋπόθεση η εκπλήρωση των οποίων οριοθετεί στην ουσία και την ημερομηνία έναρξης του διακυβερνητικού διαλόγου.

Ο Γερμανός πολιτικός ωστόσο παρέμεινε στους όρους που είχε θέσει η Γερμανική Μπούντεστάγκ και που είχαν ενσωματωθεί στην απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών της ΕΕ. Η συγκεκριμένη συζήτηση και λήψη απόφασης στη Γερμανική Βουλή είχε διεξαχθεί τέλη Νοεμβρίου 2019. Ο κ. Γουντεπούλ επεσήμανε με νόημα ότι κατανάλωσε πολλές ενέργειες και κατέβαλε κοπιώδη προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του βουλευτές να πάρουν θετική απόφαση για την Αλβανία.

Και όμως εκ τότε η αλβανική πολιτική τάξη και κυρίως η Κυβέρνηση δεν έχει να επιδείξει καμιά πρόοδο. Ο Αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών στη Μπούντεσταγκ ξεχώρισε δύο τουλάχιστον απ’ τους όρους που θα μπορούσαν να είχαν εκπληρωθεί και που δυστυχώς δεν έχουν καμιά πρόοδο.

Συγκεκριμένα ανέφερε το ζήτημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Και τα δύο σώματα δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Για το Συνταγματικό Δικαστήριο έχουν διοριστεί μόνο τρία μέλη τη στιγμή που για κανονική συνεδρίαση του απαιτούνται τουλάχιστον έξι στη σύνθεση του δικαστικού σώματος. Για το δε Ανώτερο Δικαστήριο ενώ θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 19 μέλη έως τώρα έχουν διοριστεί μόνο 6.

Στο ζήτημα της νομοθεσίας για την Εκλογική Μεταρρύθμιση ο Γερμανός αξιωματούχος διαπιστώνει αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τόσο στη άρνηση της Κυβέρνησης να διασφαλίσει την συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ζητήματα του εκλογικού νόμου και πρακτικής όσο και μονομερείς πράξεις της σοσιαλιστικής κυβέρνησης όπως την στέρηση δια νόμου δυνατότητας σύναψης προεκλογικών συνασπισμών κομμάτων.

Χθεσινή Έκθεση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (ΚΑS), προσθέτει και άλλα προαπαιτούμενα που η Αλβανία δεν έχει εκπληρώσει και που θα διευκόλυναν ίσως μια θετική απόφαση στο Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Μεταξύ αυτών είναι οι βελτιώσεις που αναμένονται στην νομοθεσία για τον τύπο και τα μέσα ενημέρωσης και κυρίως η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει και θέσει σε λειτουργία το Ειδικό Γραφείο Δίωξης Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (BKH), στην ουσία έχει διοριστεί μόνο η επικεφαλής του.

Σε ότι αφορά στη Βόρεια Μακεδονία ο Γερμανός πολιτικός ελπίζει στην άρση του βέτο της Βουλγαρίας ώστε να ληφθεί απόφαση στο Συμβούλιο της 11 Δεκεμβρίου και να ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη Διακυβερνητική Συνάντηση ίσως πριν τη λήξη του τρέχοντος έτους και εντός της Γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon