Δεύτεροι σε αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ οι πολίτες της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε: 27/11/2020 13:26 Τελευταία Ενημέρωση: 29/11/2020 22:32 Από: Tachydromos

Ενδιαφέρον ρεπορτάζ βασισμένο σε ευρήματα της αρχής ασύλου της ΕΕ δημοσιεύει το οικονομικών θεμάτων εξειδικευμένο περιοδικό «monitor.al” και αναπαράγονται σε άλλα μέσα ενημέρωσης, σε ότι αφορά στην αδιάκοπη εγκατάλειψη της χώρας από τους πολίτες της.

Συγκεκριμένα τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ κάνουν λόγο για κάθετη αύξηση αιτήσεων ασύλου από αλβανούς πολίτες σε μια ή περισσότερες χώρες της ΕΕ, αμέσως μετά την αποκλιμάκωση των μέτρων μετακίνησης που έχουν επιβληθεί για τη διαχείριση του Covid-19. 655 αιτήσεις αλβανών κατατέθηκαν εκ των οποίων τα 2/3 για πρώτη φορά ενώ τα υπόλοιπα για επανάληψη. Στο χώρο της ΕΕ παρατηρείται σημαντική μείωση αιτήσεων ασύλου αλλά αυτό οφείλεται βασικά στην απαγόρευση μετακινήσεων από χώρα σε χώρα και ειδικά από κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ και απαιτείται βίζα μετακίνησης.

Εκείνο πάντως που ιδιαίτερα υπογραμμίζει το ρεπορτάζ με βάση τα επίσημα στοιχεία της Αρχής Ασύλου στην ΕΕ, είναι το γεγονός ότι οι πολίτες της Αλβανίας επιμένουν ιδιαίτερα στο να εγκαταλείψουν τη χώρα και αναζητήσουν το μέλλον τους αλλού. Είναι διεθνώς οι δεύτεροι μετά τους πολίτες της Συρίας αναλογικά με τον πληθυσμό που είναι και ο καλύτερος δείκτης.

Έτσι ακόμη και για φέτος που είναι έκτακτη χρονιά ενώ οι Σύριοι αιτούνται 37 προς 100 000 πολίτες της χώρας άσυλο στην ΕΕ, απ’ την Αλβανία που είναι η δεύτερη ο δείκτης είναι 26 έναντι 100 000 κατοίκων και έπεται η Γεωργία.

Από την περιοχή της Βαλκανική ακολουθεί το Κόσσοβο που είναι δεύτερο μετά την Αλβανία. Ακόμη και η Σερβία που δείχνει μια διάθεση στο δείκτη αυτό θα πρέπει βάσιμα να οφείλεται στους αλβανικής καταγωγής πληθυσμούς της χώρας αυτής.

Η άθλια οικονομική κατάσταση και κυρίως η κοινωνική εξαθλίωση στη χώρα προκαλεί το φαινόμενο αναζήτησης αλλού την ελπίδα και κυρίως για τα παιδιά. Ωστόσο εκείνο που ιδιαίτερα επισημαίνουν οι ειδικοί που μελετούν την κατάσταση αφορά στο ρεύμα εγκατάλειψης της προσπάθειας ακόμη και από τις οικογένειες της αποκαλούμενης μέσης κοινωνικής κατάστασης.

Επαγγελματίες υψηλής κατάρτισης, επιχειρηματίες, γιατροί κ.α. που στην ουσία έχουν δημιουργήσει οικονομική υποδομή στη χώρα πωλούν ή αναστέλλουν δραστηριότητες και απομακρύνεται ακόμη και υπό μη νομότυπες καταστάσεις απ’ την Αλβανία.

Δημιουργείται σταδιακά πλην όμως σταθερά μια αμφίρροπη σχέση μεταξύ των φαινομένων εγκατάλειψης και αδυναμίας ανάκαμψης. Η άναρχη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία με τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, τη διαφθορά και την ανάμειξη μαζικά του μαύρου χρήματος στην οικονομία, επιφέρει την απομάκρυνση ενεργού πληθυσμού. Απ’ την άλλη αυτή καθ εαυτή η εγκατάλειψη στερεί στη χώρα το βασικό στοιχείο ανάληψης οποιασδήποτε προσπάθειας για ανόρθωση.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon