Όταν η γέννηση του Χριστού φτάνει στο Δυτικό Μέτωπο...

Δημοσιεύθηκε: 24/12/2020 08:36 Τελευταία Ενημέρωση: 24/12/2020 13:16 Από: Tachydromos

Μόνο πέντε μήνες είχαν περάσει από την έναρξη των εχθροπραξιών.

Ήταν Πέμπτη 24η Δεκεμβρίου παραμονή Χριστουγέννων, η βροχή μετά από μερές είχε σταματήσει και το έδαφος είχε στεγνώσει. Χιόνι άρχισε να πέφτει.

Και οι δύο πλευρές είχαν λάβει τα δώρα απ τις οικογένειες τους. Ήταν οι πρώτες τους γιορτές μακριά από το σπίτι τους.

Είχε αρχίσει να νυχτώνει όταν απ' το γερμανικό χαράκωμα φώτα άρχισαν να λάμπουν, η σκωτσέζικη μονάδα ανησύχησε αλλά αυτη τους την ανησυχία έλειξε μια αρμονική μελοδία "Stille Nacht, Heilige Nacht" τραγουδούσαν οι Γερμανοί, έτσι και οι Σκωτοί απάντησαν και αυτοί με κάλαντα.

Το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα είχε φτάσει και στα χαρακώματα του δυτικού μετώπου.

Τα πολυβόλα και το πυροβολικό έπαψαν, οι στρατιώτες βρήκαν μετά από μήνες ηρεμία και κάθησαν να ξεκουραστούν.

Τα ξημερώματα άρχισαν κοινές λειτουργίες μεταξύ των Γερμανών και Βρετανών, ακολούθησαν ταφές σε κοινούς μαζικούς τάφους και μετά ανταλλαγές δώρων μεταξύ των στρατιωτών και αξιωματικών των αντιμαχόμενων δυνάμεων. Και ανταλλαγές έγιναν: αγγλικά τσιγάρα για γερμανικά πούρα, κέικ για βαρέλια, γερμανοί κουρείς κούρεβαν όλους τους στρατιώτες και έτσι όπως έφευγε ο φόβος μπάλες ποδοσφαίρου άρχισαν να βγαίνουν στρατιώτες άρχισαν να παίζουν.

Η μονάδα των Σκωτών έπαιξε αγώνα με μια βαβαρική μονάδα και όταν κανάς σκωτσέζος γλιστρούσε και του σηκωνόταν το κιλτ γέλιο ξεσπούσε και στις δύο μερίες. Τα Χριστούγεννα τους έκαναν να καταλάβουν ότι δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, άνθρωποι ήταν όλοι τους.

Η εκεχειρία έλειξε την 26η Δεκεμβρίου όταν οι πυροβολισμοί άρχισαν πάλι στο Δυτικό μέτωπο. Τέτοια εκεχειρία δεν επαναλήφθηκε ξανά κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι στρατηγοί δεν το επέτρεψαν. Αυτή είναι η δύναμη των Χριστουγέννων. 

Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο, 24-25-26 Δεκεμβρίου 1914.

Μπέτσης Αλέξανδρος

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon