10 Ιανουαρίου 1941: Κατάληψη της Κλεισούρας

Δημοσιεύθηκε: 10/01/2021 23:01 Τελευταία Ενημέρωση: 10/01/2021 23:01 Από: Tachydromos

Μετά την ανάληψη επιθετικών κινήσεων στους ανατολικό και δυτικό τομείς του μετώπου της Ηπείρου, σειρά είχε στις αρχές Ιανουαρίου του 1941 το κέντρο. Το επιτελείο ενεργοποίησε για αυτό το σκοπό το Β΄Σώμα Στρατού, που χρησιμοποίησε ως μέσα κυρίως τις Ι και ΧΙ Μεραρχίες πεζικού με την ενεργό υποστήριξη της V Μεραρχίας. Απέναντί τους βρισκόταν η καταπονημένη από τις μάχες των προηγούμενων εβδομάδων αλλά ακόμα επικίνδυνη 3η Μεραρχία Αλπινιστών “Julia” και η 131η Τεθωρακισμένη Μεραρχία “Centauro” που ενεργοποιήθηκε με μηχανοκίνητα μέσα στους στενούς δρόμους και τα περάσματα.

Η έγκαιρη και ακριβής χρήση του ελληνικού πυροβολικού αποδεκάτισε τα τμήματα της τελευταίας εγκαταλείποντας πολλά μέσα. Το ιταλικό επιτελείο προσπάθησε να ενισχύσει τις δυνάμεις με την 7η Μεραρχία Πεζικού “Lupi di Toscana” αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στις 10 Ιανουαρίου, η V Mεραρχία “Κρητών” κατέλαβε εποπτικές θέσεις αναγκάζοντας τους Ιταλούς σε υποχώρηση και την ίδια μέρα οι ελληνικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη.

Η απώλεια της Κλεισούρας αποτέλεσε ισχυρό χτύπημα στον ιταλικό στρατό λόγω της σημασίας της ως συγκοινωνιακού και ανεφοδιαστικού κόμβου. Οι Ιταλοί εξαπέλυσαν αμέσως αντεπίθεση, που λόγω της πρόχειρης προετοιμασίας της απέτυχε παρά τις μικρές ελληνικές δυνάμεις που αντιμετώπιζε. Νέα προσπάθεια για ανακατάληψη του περάσματος θα επιχειρηθεί στα τέλη του μήνα (μάχη της Τρεμπρεσίνας) με μηδενικά αποτελέσματα αποδεικνύοντας τη σημασία του για τους Ιταλούς.

Ο συμμαχικός διοικητής Μέσης Ανατολής, στρατηγός Ουέϊβελ, έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Παπάγο για την επιτυχία του Ελληνικού Στρατού. Η κατάληψη της πόλης και των πλουσίων σε πολεμοφόδια αποθηκών της ανακούφισε και τις ελληνικές δυνάμεις, που υπέφεραν από έλλειψη εφοδίων μακρυά από τις βάσεις ανεφοδιασμού του.

https://www.ptisidiastima.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon