Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Ελλάδα και Κύπρος έχουν με το μέρος τους το Διεθνές Δίκαιο

Δημοσιεύθηκε: 28/01/2021 18:26 Τελευταία Ενημέρωση: 28/01/2021 18:26 Από: Tachydromos

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού μίλησε, μεταξύ άλλων, στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Θέλω να σας μιλήσω τώρα για έναν άλλο φίλο σας, και αναφέρομαι στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τις σχέσεις μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της ΕΕ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, Κύπρου και της Γαλλίας που δεν βελτιώθηκαν, αλλά αντιθέτως, κλιμακώθηκαν πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αλλά από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη δεν έκανε πολλά για να αποτρέψει πραγματικά τον Ερντογάν. Δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην Τουρκία. Είναι μια λανθασμένη κίνηση από την ευρωπαϊκή πλευρά;

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ / Πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Ξέρετε, δεν είμαι οπαδός των κυρώσεων επειδή δεν οδηγούν ποτέ σε θετικά αποτελέσματα. Εντείνουν τη γενική ατμόσφαιρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ευρωπαϊκών χωρών και εκείνων που αφορούν οι κυρώσεις , οπότε δεν είμαι οπαδός αυτού, είμαι οπαδός της εμβάθυνσης του διαλόγου και πρέπει να πω ότι ως φίλος του Ερντογάν, ότι τα πράγματα έγιναν σταδιακά χειρότερα.

Και το 1997, όταν ήμουν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω του συστήματος της εκ περιτροπής Προεδρίας και η Τουρκία ήταν υποψήφια για ένταξη, το αρνήθηκα, λέγοντας ότι μία χώρα που ασκεί την πρακτική των βασανιστηρίων δεν έχει θέση γύρω από το ευρωπαϊκό τραπέζι, κάτι που οδήγησε σε μια μεγάλη κρίση. Αλλά από την άλλη πλευρά, εάν θέλεις να έχεις μια πραγματική αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, πρέπει να συμπεριλάβεις την Τουρκία και τη Ρωσία, παρεμπιπτόντως, σε αυτήν την ανασύνθεση του ευρωπαϊκού χάρτη ασφαλείας.

Αλλά η Τουρκία δεν είναι μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία συμπεριφέρεται ως χώρα που δεν θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έλεγα πολλές φορές στον Ερντογάν: δε θέλετε να γίνετε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή το βάρος που πρέπει να έχετε στους ώμους σας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, τέτοια πράγματα, είναι πολύ βαρύ για σας. Και θέλετε να κατηγορήσετε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κλείνει την πόρτα στην Τουρκία.

Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει πράγματα και όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπως είναι τώρα, η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συμπεριφορά της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή όταν πρόκειται για την Ελλάδα, όταν πρόκειται για τους Κύπριους φίλους μου, δεν είναι αποδεκτή. Εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είμαστε μαζί με τους Έλληνες και τους Κύπριους φίλους μας.

Έφη Κουτσοκώστα / Euronews:

https://gr.euronews.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon