Επενδυτική σφήνα των Εμιράτων στην Αλβανία – Πρόκληση για την Τουρκία

Δημοσιεύθηκε: 02/02/2021 14:47 Τελευταία Ενημέρωση: 02/02/2021 14:47 Από: Tachydromos

Πρωτόπαπας Γιώργος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διεισδύουν στα Δυτικά Βαλκάνια με σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των ξένων δυνάμεων για πολιτική και οικονομική επιρροή. Η ανάπτυξη του λιμανιού του Δυρραχίου από πολυεθνική εταιρία των Εμιράτων με στόχο την μετατροπή του σε ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά λιμάνια της Αδριατικής, αποτελεί μια σημαντική επένδυση, σε μια χώρα, που η Τουρκία έχει αναπτύξει ισχυρή οικονομική διπλωματία και ασκεί επιρροή.

Πηγή: slpress.gr Το έργο του λιμανιού του Δυρραχίου έχει αναλάβει ο πολυεθνικός όμιλος Emmar Groυp, ιδρυτής του οποίου είναι ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ, γνωστός ως ο κατασκευαστής και ιδιοκτήτης του ουρανοξύστη "Burj Khalifa" στο Ντουμπάι. H κυβέρνηση του Έντι Ράμα και o πολυεθνικός κολοσσός Emmar έχουν έρθει σε συμφωνία για την κατασκευή της μαρίνας του του Δυρραχίου και όπως αναφέρουν αλβανικές πηγές, εκπρόσωποι της κυβέρνησης μετέβησαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για συνομιλίες με την ανάδοχο εταιρεία του έργου.

Ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ σε δήλωσή του ανέφερε ότι, «η συγκεκριμένη επένδυση αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δυρραχίου, μετατρέποντας την παράκτια πόλη σε ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Αδριατικής», ενώ πρόσθεσε ότι, «θα αποτελέσει κίνητρο για εισροή περαιτέρω επενδύσεων και κατά συνέπεια τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Αλβανία».

Με βάση το σχέδιο του έργου, προβλέπεται η κατασκευή μαρίνας για σκάφη αναψυχής, ενός συγχρόνου τερματικού επιβατικού σταθμού, καθώς και κτίρια προς εμπορική χρήση και δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Επισημαίνεται, ότι παρόλο που έχει αποφασιστεί η μεταφορά του εμπορικού λιμένα του Δυρραχίου στην περιοχή Πόρτο Ρομάνο, ο τερματικός επιβατικός σταθμός θα παραμείνει στη μαρίνα του Δυρραχίου. Συγχρόνως έχει ήδη προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την μεταφορά του τουριστικού λιμανιού Αυλώνα, στο πλαίσιο συμφωνίας παραχώρησης.

Επενδύσεις και σε Σερβία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επενδύσει και στην πόλη του Δυρραχίου για την κατασκευή κατοικιών. Το Ταμείο Ανάπτυξης του Αμπού Ντάμπι ενέκρινε πριν δυο μήνες, επιχορήγηση 70 εκατ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση κατασκευής περισσότερων από 2.000 οικιστικών μονάδων στη συγκεκριμένη πόλη. Το πρόγραμμα της αστικής ανασυγκρότησης στου Δυρραχίου, γίνεται μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη η περιοχή από πρόσφατους σεισμούς.

Το Δυρράχιο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλβανίας και το λιμάνι του έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους μεταφοράς εμπορευμάτων στην Αδριατική Θάλασσα, καθώς συνδέει την Αλβανία με τη Δυτική Ευρώπη. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ήδη επενδύσει και στη Σερβία. Οι επενδύσεις τους προς τη Σερβία αυξήθηκαν από 300.000 ευρώ το 2010 σε 180 εκατ. ευρώ το 2018.

Η κρατική αεροπορική εταιρεία Etihad των Εμιράτων αγόρασε το 49% των μετοχών κρατικού αερομεταφορέα Air Serbia. Το 2015 εταιρεία των Εμιράτων σύναψε συμφωνία για την ανάπτυξη ενός έργου real estate ύψους 3.5 δισ. ευρώ κατά μήκος της όχθης του ποταμού του Βελιγραδίου (Belgrade Waterfront). Επίσης, έχουν δοθεί στην κυβέρνηση του Βελιγραδίου δάνεια συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων με γενναιόδωρους όρους αποπληρωμής.

Γεωπολιτική διάσταση

Η επενδυτική εμπλοκή των Εμιράτων στην Αλβανία εμπεριέχει και μια γεωπολιτική διάσταση, καθώς θεωρείται και προσπάθεια αντιστάθμισης της τουρκικής επιρροής. Ταγίπ Ερντογάν και Έντι Ράμα είναι στενοί σύμμαχοι και το Ιανουάριο υπέγραψαν Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης καθώς και συμφωνίες συνεργασίας στην υγεία, την εκπαίδευση, τις κατασκευές, τις υποδομές και τον πολιτισμό.

Οι κρατικές Turkish Airlines κατέχουν το 49% της Air Albania και επίσης υπογράφτηκε και τριμερής συμφωνία το Φεβρουάριο του 2019 μεταξύ της Albcontrol, της Turkish Airlines και ιδιωτικών εταιρειών. Η Τουρκία διεισδύει και στην αλβανική κοινωνία, καθώς ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται τη μουσουλμανική θρησκεία για να προωθήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του.

Τα Εμιράτα που αποτελούν ισχυρό ανταγωνιστή της Τουρκίας στηνΜέση Ανατολή, με την επένδυση στο λιμάνι του Δυρραχίου φιλοδοξούν να αποκτήσουν ένα σημαντικο έρεισμα και στο μουσουλμανικό πληθυσμό της Αλβανίας, αλλά και στην πολιτική σκηνή. Η ανάπτυξη της περιοχής από μια αλλη μουσουλμανική χώρα, τα Εμιράτα, με ισχυρό οικονομικό εκτόπισμα αποτελεί πρόκληση για την Τουρκία, που προωθεί τη νεό-οθωμανική επεκτατική της στρατηγική στα Δυτικά Βαλκάνια. Είναι γνωστό, ότι ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές από τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν πολεμήσει στη Συρία στο πλευρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων που συνεργάζονται με την Τουρκία.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon