Η θρασύτητα του Ράμα και περίεργοι δισταγμοί

Δημοσιεύθηκε: 08/02/2021 11:53 Τελευταία Ενημέρωση: 09/02/2021 09:48 Από: Tachydromos

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έχει απασφαλίσει σε ότι αφορά στην υιοθέτηση ατζέντας που καθιστά τη χώρα σε 82η νομαρχία της Τουρκίας και της εξωτερική της πολιτική σε παρακολούθημα των βουλών του Ρετσέπ Ταϊπ Ερντογάν.

Καθημερινά έρχονται στο φως νέες πτυχές των συμφωνιών που ο ίδιος έχει συνάψει στην Άγκυρα στις αρχές του Γενάρη. Συμφωνίες με έντονο ανθελληνικό παρασκήνιο και που δεσμεύουν τη χώρα μακροπρόθεσμα. Και γίνεται ακόμη πιο προκλητικός δηλώνοντας από Αργυρόκαστρο και Αγίους Σαράντα την πρόσδεση αυτή στο άρμα μιας χώρας που καθημερινά απομακρύνεται από αξίες που αφορούν στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και δημοκρατία στην οποία η Αλβανία και ο αλβανικός λαός προσβλέπει για ένταξη.

Δύο λοιπόν μέχρι τώρα χαρακτηριστικά της παράδοσης στον Ερντοάν του κ. Ράμα: αντικατάσταση απ’ την Τουρκία του ρόλου που θα έπρεπε να έχει στη χώρα η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές χώρες και δεύτερο εστίαση των δραστηριοτήτων της Τουρκίας σε περιοχές της Β. Ηπείρου με έντονη παρουσία της Ελληνικής κοινότητας.

Αποτελούν οι ενέργειες του Ράμα όχι απλά αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές πράγμα για το οποίο φορείς της ΕΕ έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους. Αποτελούν ξεκάθαρα σύμπραξη με την Τουρκία κατά της Ελλάδας.

Θα μπορούσαμε με τη γνώση που διαθέτουμε να διαπιστώσουμε ότι είναι η πιο θράση και απροκάλυπτη ανάμειξη της Αλβανίας σε ένα τέτοιο παιχνίδι όχι μόνο εντυπώσεων ή σε επίπεδο που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως μηχανισμός πρόκλησης ζήλιας για περισσότερη φροντίδα και προσοχή.

Είναι στρατηγικό παιχνίδι εξ ου και χρηματοδοτείται χωρίς φειδώ απ’ τον Τούρκο δυνάστη.

Σε μια στιγμή που τα οικονομικά του Ερντογάν είναι στη γνωστή κατάσταση και η εξαθλίωση αγγίζει όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας του, εκείνος κάνει την φανφαρική εμφάνιση ως σωτήρας κι ευεργέτης της Αλβανίας.

Απέναντι σ’ αυτή την σαφώς ανθελληνική και όχι απλά φιλοτουρκική ατζέντα του Έντι Ράμα οι δισταγμοί της Αθήνας είναι συμμετρικοί της θρασύτητας του. Δεν έχουν συμβεί στο παρελθόν. Και ούτε πρέπει να γίνουν ανεχτά τώρα.

Δεν πρόκειται για ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας το να αναζητηθούν κι αξιοποιηθούν δυνάμεις που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις εν εξελίξει πρωτοβουλίες του Ράμα με τον Ερντογάν. Τόσο ο γηγενείς ελληνισμός στη Βόρεια Ήπειρο όσο και οι χιλιάδες αλβανοί πολίτες που ζουν κι ευημερούν στην Ελλάδα έχουν νόμιμο συμφέρον και για τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας και τους στρατηγικούς της προσανατολισμούς.

Εκ της άποψης αυτής το να συνδράμει η Αθήνα στην δημιουργία δυνατότητας να εκφραστούν αυτές οι αντιλήψεις και να βοηθηθούν οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις και κόμματα που έχουν πιο σαφή τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την επαναφορά της ισορροπίας, είναι όχι απλά θεμιτό. Επιβάλλεται εκ του εθνικού συμφέροντος.

Και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος έκθεσης. Τούτο διότι η καταγγελία της συμπεριφοράς του Ράμα έναντι της ΕΕ, ευρωπαϊκών χωρών κ.α. απασχολεί πλέον τους θεσμούς της Ένωσης και ευρωπαίους πολιτικούς. Μόνο που για να γίνει συγκεκριμένα αντιληπτή απ’ την κοινωνία στην Αλβανία όπως εξ άλλου και με άλλες πτυχές των ευρωπαϊκών πολιτικών, αντιλήψεων και πρακτικών χρειάζεται πάντοτε η «ερμηνεία» της Αθήνας και Ρώμης ως δυνάμενες να κατανοούν σε μεγάλο βαθμό την γλώσσα της αλβανικής κοινωνίας.

Και επί το πλείστον δεδομένου ότι το καθεστώς Ερντοάν έρχεται σταδιακά σε ρήξη με την πολιτική των ΗΠΑ το να ενισχυθούν οι αντιτουρκικές φωνές στην Αλβανία στην ουσία είναι υπηρεσία στη χώρα αυτή.

Στα 200 χρόνια απ’ την Ελληνική Επανάσταση ο Έντι Ράμα βρήκε το Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα, που τόσα προσέφεραν στην υπόθεση της Ελευθερίας απ’ τους Τούρκους, ώστε να προβάλει τις πολιτικές της Νεοθωμανικής κατοχής.

Η θρασύτητα του ερμηνεύεται εύκολα. Οι δισταγμοί όμως για παρέμβαση πιο δύσκολα.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon