Ουσιαστική διαφορά, όχι προεκλογική ρητορική

Δημοσιεύθηκε: 08/04/2021 11:41 Τελευταία Ενημέρωση: 09/04/2021 09:40 Από: Tachydromos

Μία απ’ τις αναρτήσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και επικεφαλής της προεκλογικής Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης, Λιουλζίμ Μπάσα, προκάλεσε τις προηγούμενες μέρες ιδιαίτερη εντύπωση. Εξ άλλου ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την ανέβασε στα δικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και του τομέα που είναι υπεύθυνος στο μεγαλύτερο πολιτικό οργανισμό του Ευρωκοινοβουλίου και όχι μόνο.

Στην ουσία πρόκειται για την καλύτερη διάγνωση των προβλημάτων που διέρχεται η Αλβανία και την πιο optimum διέξοδο απ’ την αθλία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Απάντηση μάλιστα και στις επιπλοκές που ο Ράμα και η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση έχει προκαλέσει στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όσο λιτή είναι η δήλωση άλλο τόσο ουσιαστική. Στα αλβανικά ΜΜΕ συνηθισμένα στην ρηχή ανάλυση και απορροφημένα ίσως στους διαξιφισμούς και την οξύ προεκλογική αντιπαράθεση ίσως να διέφευγε εάν ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν την είχε δεόντως επισημάνει. Απόδειξη εκτός των άλλων ότι και στην ΕΕ και ειδικά σε επίπεδο Επιτροπής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναζητούν μια αφορμή ώστε να συντελεστούν κάποιες αλλαγές στην Αλβανία ως αφορμή ώστε να ανοίξουν οι διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις κεφαλαίων. Ο Ράμα με τη δυσκαμψία του έχει προκαλέσει αρκετές ανωμαλίες στη διαδικασία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ανάρτηση λοιπόν του κ. Μπάσα που αξιώνει βάσιμα να είναι Πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 25ης Απριλίου αναφέρει ότι είναι απαραίτητη στην Αλβανία η αλλαγή! Η Αλλαγή όμως μπορεί να έλθει μόνο μέσω της ένταξης στην ΕΕ!

Λίγες λέξεις και με πολύ ξεκάθαρο μήνυμα.

Εδώ εξ άλλου διαφέρουν και οι πολιτικές προτάσεις Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τις επικείμενες εκλογές και κατά συνέπεια την συνέχεια στη διακυβέρνηση. Το Δημοκρατικό Κόμμα ως μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και παρά τα γνωστά προβλήματα στη διακυβέρνηση του 2005-20013, έχοντας σταθερά τις αρχές που διέπουν το ΕΛΚ είχε εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που έδωσαν σπουδαία προώθηση στις ενταξιακές προσπάθειες της Αλβανίας. Ο Ράμα ωστόσο εφαρμόζοντας πολιτικές που αντιβαίνουν των αρχών και κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ βρίσκεται σε μια μεγάλη σύγχυση και ουκ ολίγες φορές έχει μπερδέψει τις Βρυξέλλες με την Άγκυρα.

Ο Μπάσα δείχνει να έχει καλά καταλάβει την σπουδαία αμφίδρομη συσχέτιση που δημιουργεί η δυναμική επαναφορά στην τροχιά της ένταξης. Η υιοθέτηση χωρίς υστεροβουλίες των εκθέσεων με τα προβλήματα που απαιτούν επίλυση όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί απ’ τους θεσμούς της ΕΕ, ειδικά το Συμβούλιο Κορυφής, στην ουσία βελτιώνει την εσωτερική πολιτική κατάσταση.

Η ένταξη υπό το πρίσμα αυτό δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μετατρέπεται σε οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα για το κυβερνητικό πρόγραμμα και έργο. Απ’ την άλλη η βελτίωση της εσωτερικής κατάστασης και η υλοποίηση των απαραίτητων προς τούτο μεταρρυθμίσεων επισπεύδει την έναρξη διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων. Τούτο σημαίνει πολλά και κατά πρώτα για την οικονομία της Αλβανίας. Η ΕΕ παρά το καθεστώς υποψήφιας προ ένταξη που έχει η Αλβανία είναι ο βασικός χρηματοδότης για την αναιμική οικονομία ειδικά σε ότι αφορά στις υποδομές και τη γεωργία. Η αναβάθμιση ωστόσο της θέσης στη διαδικασία ένταξης δίνει ταυτόχρονα στην Αλβανία πρόσβαση και στα ανάλογα χρηματοδοτικά μέσα της Ένωσης.

Ο Ράμα είτε διότι δεν θέλει (κυρίως τούτο) αλλά και γιατί πλέον είναι δεσμευμένος σε παράλληλους τυχοδιωκτισμούς και κατά συνέπεια δεν μπορεί, αδυνατεί να συνεισφέρει πλέον στην ένταξη της Αλβανίας. Ως εκ τούτου θα ήταν παράλογο εάν ισχύει ότι πλέον του 90% επιθυμούν και πιστεύουν την προώθηση της ολοκλήρωσης της χώρας τους στην ΕΕ να επιμείνουν ότι θα καταφέρουν με τους όρους τους και όχι με τις προσαρμογές. Δεν αποκλείεται όμως διότι η Αλβανία είναι χώρα των παραδόξων και το έχει πολλές φορές αποδείξει στην ιστορική της διαδρομή.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon