Η προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για τις επικείμενες εκλογές: Συμμετοχή και υπευθυνότητα στην επιλογή των Ορθοδόξων Χριστιανών

Δημοσιεύθηκε: 19/04/2021 11:01 Τελευταία Ενημέρωση: 19/04/2021 15:59 Από: Tachydromos

Η προτροπή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου για τις επικείμενες εκλογές:

Συμμετοχή και υπευθυνότητα στην επιλογή των Ορθοδόξων Χριστιανών

Για άλλη μια φορά όπως και σε άλλες προηγούμενες με ιδιαίτερη παρρησία ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιος εξέφρασε χθες στο εκκλησίασμα της Κυριακής την θέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία σχετικά με τις επικείμενες εκλογές της 25ης Απριλίου.

Είχαν εξ άλλου προηγηθεί οι δηλώσεις της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και της Μουσουλμανικής Κοινότητας. Η τοπική Διάσκεψη Επισκόπων της Καθολικής Εκκλησίας εστίασε εξ άλλου στην αγοραπωλησία της ψήφους και την εξ αντιπροσώπου ψηφοφορία για όλη την οικογένεια ή φάρα. Είναι φαινόμενο που ιδιαίτερα χαρακτηρίζει την κοινωνία του Βορά της Αλβανίας όπου και η πλειοψηφία των πιστών της.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ωστόσο φαίνεται να διαβλέπει μια κάποια αδιαφορία και απαξίωση από πλευράς του Ορθόδοξου πληρώματος σε ότι αφορά τη διαδικασία εκλογών. Εξ ου και στην έκκληση του ιδιαίτερα επιμένει στην συμμετοχή. Αποτελεί δικαίωμα αναλλοίωτο αλλά και υποχρέωση κάθε υπεύθυνου πολίτη υπενθυμίζει ο Αρχιεπίσκοπος, γνωρίζοντας ότι όντως η Ορθόδοξη Κοινότητα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη υπευθυνότητα και υγιές προβληματισμό στα κοινά και πολιτικά ζητήματα.

Για άλλη μια φορά ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος όπως εξ άλλου έχει ενεργήσει απ’ τα πρώτα χρόνια κιόλας άφιξης του στην Αλβανία, όπου τα πολιτικά ζητήματα ήταν οξύ και οι συγκρούσεις πολύ πιο έντονες, κρατάει αποστάσεις απ’ την πολιτική. Αυτό αφορά πάντα την Εκκλησία ως θεσμός αλλά οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ως πολίτες της χώρας έχουν την οφειλή της συμμετοχής και της υπεύθυνης ψήφου.

Εξ ου και η προτροπή ώστε οι πιστοί Ορθόδοξοι να στηρίξουν με την ψήφο τους πολιτικούς με αποδεδειγμένο το ήθος, την καθαρότητα της εικόνας του δημοσίου ανδρός. Επί το πλείστον να στηρίξουν πολιτικές δυνάμεις που στοχεύουν να οδηγήσουν τη χώρα στη σωστή κατεύθυνση: εκεί όπου είναι η πρόοδος, η ευημερία, η αμοιβαία κατανόηση.

Είναι προφανώς τολμηρή τούτη η παρότρυνση του Αρχιεπισκόπου δεδομένου ότι η αναφορά σε προσανατολισμούς προς την κοινωνική πρόοδο, την κοινωνική ευημερία και την αμοιβαία κατανόηση και ανεκτικότητα αφορούν σαφώς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προοπτική. Ωστόσο όμως η υφιστάμενη κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Ράμα βρίσκεται εκτεθειμένος στη δημόσια κριτική ότι αλλού ψάχνει να ελλιμενίσει…

Απ’ την επίσημη ιστοσελίδα της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησία της Αλβανίας μεταφέρουμε σε μετάφραση απ’ την Αλβανική το απόσπασμα της τοποθέτησης του Αρχιεπισκόπου χθες στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα. «…Όπως γνωρίζουμε την επόμενη Κυριακή θα έχουμε τις Γενικές Εκλογές στην Αλβανία. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ακόμη μια φορά την άποψη μας ως Ορθόδοξη Εκκλησία. Το έχουμε επισημάνει απ’ τον πρώτο καιρό που είμαστε ότι η Εκκλησία μας δεν ασχολείται με τα Πολιτικά Κόμματα και ούτε αναμειγνύεται στις πολιτικές υποθέσεις που απασχολούν τη χώρα.

Αυτή είναι μια πρώτη αρχή που ως Εκκλησία ακολουθούμε.

Είναι όμως και μια δεύτερη αρχή που ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντική – εμείς, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πολίτες της χώρας αυτής – θα πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και οφείλουμε να συμμετέχουμε στις εκλογές. Δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αδιάφορι και δεν ασχολούμαστε με υποθέσεις όπως αυτές.

Ο τρόπος πως εκλέγουμε – το κριτήριο μας είναι πολύ σημαντικό- εκλέγουμε άτομα που είναι καθαροί, που δεν προτάσσουν το «Εγώ» τους και στη συνέχεια ερχόμαστε «Εμείς» και που έχουν την ικανότητα να οδηγήσουν τη χώρα εκεί όπου είναι η πρόοδος, η αλληλοκατανόηση, η εξέλιξη.

Και το επαναλαμβάνω – Το δικαίωμα να ψηφίσουμε είναι μια πολύ ουσιαστική υποχρέωση που έχουμε όλοι μας...».

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon