Πρόβλημα...

Δημοσιεύθηκε: 27/04/2021 14:07 Τελευταία Ενημέρωση: 28/04/2021 09:27 Από: Tachydromos

Οι εκλογές στην Αλβανία που ήδη ολοκληρώνονται προσέφεραν για ακόμη μια φορά υλικό για τους αναλυτές, τους στατιστικούς των κοινωνικο-πολιτικών φαινομένων. Προφανώς στους παρατηρητές και στα πολιτική σχήματα που συμμετέχουν ώστε να τσεκαριστούν προβλήματα, ατέλειες του συστήματος και να ληφθεί μέριμνα βελτιστοποίησης.

Από πολιτικής σκοπιάς ουσιαστικό συμπέρασμα ότι καθεστώτα αυταρχικά και τοταλιταριστικά δεν ανατρέπονται με εκλογές. Τις χειραγωγούν εκ των προτέρων και τις μετατρέπουν σε ακόμη ένα εργαλείο κατάχρησης της ίδιας της δημοκρατίας. Κυβερνήσεις δε βουτηγμένες στη διαφθορά ανατρέπονται είτε με εξεγέρσεις βίαιες ή από κορεσμό.

Εν αναμονή λοιπόν του κορεσμού…

Η πανηγυρική ωστόσο ανάρτηση κόκκινης υποψηφίας στην περιοχή Αργυροκάστρου, Σοσιαλίστριας δηλαδή, ότι ο Δήμος Δρόπολης επί τέλους βάφτηκε κόκκινος όπως ποτέ στο παρελθόν, δεν αποδεικνύει μόνο πολιτική μικρότητα.

Σκοπεύει να κρύψει το ουσιαστικό πρόβλημα όχι μόνο του συγκεκριμένου δήμου αλλά συνολικά των κοινοτήτων όπου ιστορικά και σε ουσιαστικούς αριθμούς ζουν οι Έλληνες, μέλη της γηγενούς ΕΕΜ.

Πρόκειται για τη δημογραφική αποψίλωση που αγγίζει πλέον το κρίσιμο όριο της ύπαρξης. Το μέτρο δε της επιβολής δεκατετραήμερης υποχρεωτικής καραντίνας, που επέβαλε η Κυβέρνηση της σοσιαλιστικής υποψηφίας για τους εξ Ελλάδας εισερχόμενους, αποθάρρυνοντας πολλούς Βορειοηπειρώτες να ταξιδέψουν, έκαναν πιο έντονα τα χαρακτηριστικά του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος.

Θα ήταν πολιτική ελαφρότητα και εγκληματικός εφησυχασμός εάν χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι συνολικά η Αλβανία είναι άδεια. Είναι όντως άδεια και ειδικά η ύπαιθρος. Είναι χώρα παραδοξοτήτων: έχει 3 600 000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους ενώ ο πραγματικός πληθυσμός που ζει στη χώρα δεν υπερβαίνει τα 2 500 000 κατοίκους.

Η αντιμετώπιση του δε υπερβαίνει κατά πολύ τις πραγματικές δυνατότητες της ίδιας της ΕΕΜ. Άλλο τόσο που μερίδα της πολιτικής της αντιπροσώπευσης στο άρμα των μεγάλων πολιτικών κομμάτων περί άλλων τυρβάζει.

Πρέπει να αποτελέσει εθνική προτεραιότητα για την Αθήνα και αυτό δεν είναι απ’ τις φράσεις που κοινά αρθρώνεται στο δημόσιο λόγο.

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά στη δυσκολία για ακόμη μια φορά να προσδιοριστεί ο τύπος της πολιτικής συμπεριφοράς του Βορειοηπειρώτη Έλληνα. Εγχείρημα δύσκολο και περίπλοκο. Στην ουσία τίθεται σαν ένα ερώτημα οσάκις γίνονται εκλογές και με το χρόνο ξεχνιέται. Το πρόβλημα όμως χρονίζει και τείνει να δημιουργήσει στο χώρο της κοινότητας καταστάσεις που η φύση καταδικάζει σε αφανισμό.

Πρόκειται για τα ιδεολογικοπολιτικά ερμαφρόδιτα ή τις χίμαιρες.

Δεν έχει πως αλλιώς να ερμηνευτεί πως ο ίδιος άνθρωπος, πολίτης, στην Αλβανία να ψηφίζει φανατικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην Ελλάδα να τοποθετείται στο χώρο της αμιγούς δεξιάς ή της εθνικιστικής ακόμη πτέρυγας. Κάτι πολύ αφύσικο έως ανώμαλο συμβαίνει.

Και ακόμη τραγικότερα: οι φωνακλάδες του τύπου «που είναι η Ελλάδα, τι κάνει η ΟΜΟΝΟΙΑ, εδώ ο Ράμα μας αρπάζει τα ακίνητα», όχι απλά να ψηφίζουν τον άρπαγα αλλά να γίνονται και κράχτες. Είναι τόσο χαρακτηριστική για ακόμη μια φορά η κοινοτική συμπεριφορά τη Χιμάρας.

Και ακόμη το μισό της περιοχής στο Δήμο του Φοινικιού έχει τεράστια οδικών έλλειψη υποδομών που καθιστά σχεδόν άρνηση πρόσβασης στα χωριά και τα σπίτια τους. Η λογική θα έλεγε ότι έστω και ως διαμαρτυρία δεν στηρίζω την Κυβέρνηση. Εξαίρεση του κανόνα της πολιτικής συμπεριφοράς και σ’ αυτή την περίπτωση.

Στη δε Δερόπολη και πάλι έχουν όνομα και επώνυμο όσοι μετείχαν υπέρ του δέοντος μοιρολογώντας σε κηδεία και μνημόσυνα για νεαρό από κεντρική κοινότητα της περιοχής που δολοφονήθηκε από κρατικά όργανα. Οι ίδιοι που οδύρονται και πάλι «που είναι η Ελλάδα να μας προστατέψει. Τι κάνει η Ελλάδα να διαλευκανθεί η υπόθεση», ξέχασαν και οι ίδιοι πως έγιναν τα πράγματα.

Ο Πρωθυπουργός Ράμα εξ άλλου υπήρξε πάντα ειλικρινής ως προς την ΕΕΜ και την άποψη του γι αυτή. Το θέρος του 2016 πριν κάνει περιοδεία και συναντήσεις αγάπης στην περιοχή της Χιμάρας γκρέμισε τον Ναό του Αγίου Αθανασίου. Ήταν σα να έλεγε μην έρχεστε να με συναντήσετε. Το αντίθετο συνέβη.

Για να μην πάμε τόσο πίσω: στην προκείμενη προεκλογική εκστρατεία έφερε στο Αργυρόκαστρο τον Τούρκο Υπουργό Πολιτισμού να διαφεντέψει την δική μας πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά. Και τον επικροτήσαμε και επιβραβεύσαμε με την ψήφο μας.

Γι αυτό η εκλογική χειραγώγηση στα μέλη της ΕΕΜ δεν ήταν απλά ζήτημα ψήφων και αριθμών. Έχει βαθύτερους στόχους και θα επανέλθουμε…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon