Πάσχα στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία

Δημοσιεύθηκε: 04/05/2021 13:00 Τελευταία Ενημέρωση: 04/05/2021 13:00 Από: Tachydromos

Δεδομένων των μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό της κίνησης τις νυκτερινές ώρες, η Ακολουθία της Ανάστασης και η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τόσο στην Αρχιεπισκοπή στα Τίρανα όσο και στις έδρες των Μητροπόλεων, της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας, τελέστηκαν το πρωί της Κυριακής.

Δεκάδες εκατοντάδες Ορθόδοξοι πιστοί από όλα τα σημεία της πρωτεύουσας στα Τίρανα αλλά και στην Κορυτσά, το Αργυρόκαστρο, το Βεράτι, το Φίερι, το Ελμπασάν ως έδρες επισκόπων, και πόλεων και χωριών με σημαντική παρουσία ορθοδόξων πληθυσμών, κατέκλεισαν τους ναούς. Από πλευράς των δομών της Εκκλησίας επιδείχθηκε ιδιαίτερη φροντίδα και μέριμνα ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας, όπως μάσκα, αποστάσεις, μη συγκέντρωση σε συγκεκριμένες στιγμές και σημεία στο ναό, σεβόμενοι τις υποδείξεις των ειδικών για τον κοροναϊό, Covid-19.

Στα Τίρανα όπου εκτός του εσωτερικού του μεγαλοπρεπούς ι. Ναού της Αναστάσεως του Χριστού και καθ όλη την ημέρα, και όλος το προαύλιο του συγκροτήματος ήταν γεμάτος από κόσμο, ειδικά νέους και νέες οικογένειες. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος προεξήρχε της Ακολουθίας της Ανάστασης αλλά και της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Και όλη η εβδομάδα των Παθών, ειδικά δε η Μεγάλη Παρασκευή και η Περιφορά του Επιταφίου, υπήρξε ευκαιρία ώστε οι Ορθόδοξοι πιστοί απ’ τη μια να ικανοποιήσουν τις πνευματικές τους και λατρευτικές ανάγκες και απ’ την άλλη να κάνουν αισθητή την ειρηνοποιό παρουσία τους στα Τίρανα και όλη την υπόλοιπη Αλβανία.

Και στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, κάπως αλλιώτικα βέβαια σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά όπου η απαγόρευση ήταν κυριολεκτική, με βάση της οδηγίες του οικείου Μητροπολίτη κ. κ. Δημητρίου και χάρη του ζήλου των ιερέων της, έγινε προσπάθεια ώστε να ξεπεραστούν οι εγγενείς δυσκολίες που επιβάλει η διαχείριση της Πανδημίας του κοροναϊού Covid-19.

Ο Μητροπολίτης καθ’ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα τέλεσε τις ακολουθίες αλλά και τα Μυστήρια που προβλέπει το Τυπικό της Εκκλησίας μας στον Καθεδρικό Ναό της Ανάστασης του Χριστού, όπως βέβαια και την Κυριακή του Πάσχα.

Ωστόσο όμως και στις άλλες ενορίες, ειδικά στις πόλεις της Πρεμετής, των Αγίων Σαράντα, της Χιμάρας, τελέστηκαν οι ακολουθίες σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Για άλλη μια χρονιά συγκινητική υπήρξε η ετοιμότητα των κληρικών να ακολουθήσουν το ειδικό πρόγραμμα που τους παρότρυνε ο Μητροπολίτης ούτως ώστε καλυφθούν ανάγκες ενοριών σε χωριά περιοχών που είναι δύσκολα στην πρόσβαση και με λιγοστούς κατοίκους. Ας επισημανθεί χάρη και του χρονικού ότι λόγω της καραντίνας που αίφνις ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αλβανίας για την επιβολή 14-ήμερης υποχρεωτικής καραντίνας όσων θα ταξίδευαν απ’ την Ελλάδα, οι ελεύσεις για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, υπήρξαν ιδιαίτερα περιορισμένες φέτος.

Η Πασχαλινή ατμόσφαιρα συνεχίζεται στις ενορίες των περιοχών της Μητρόπολης Αργυροκάστρου με τα πανηγύρια του Αγίου Γεωργίου αλλά και της Ζωοδόχου Πηγής στη συνέχεια της εβδομάδας.

Το Ορθόδοξο Πάσχα αποτελεί την κορυφαία Γιορτή των πιστών της τοπικής Εκκλησίας ταυτοχρόνως όμως αποτελεί και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την χώρα και την κοινωνία της ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon