Ο Ράμα απαντά στον Παπαδόπουλο

Δημοσιεύθηκε: 13/05/2021 15:11 Τελευταία Ενημέρωση: 14/05/2021 14:56 Από: Tachydromos

Όχι κυριολεκτικά αλλά μάλλον πρέπει να πήρε κάποιες απαντήσεις απ’ τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, σχετικά με ανησυχίες του για διείσδυση της Τουρκίας στην Αλβανική κοινωνία, εκτουρκισμό του Βαλκανικού Ισλάμ και κινδύνους που οι εξελίξεις ενέχουν για τον Ελληνισμό.

Πρόκειται για το προ εβδομάδων άρθρο του πρώην Υπουργού στο «Βήμα» όπου συνόψιζε στην ουσία πληροφορίες για την εμβάθυνση με πρωτοβουλία του κ. Ράμα των στρατηγικών σχέσεων με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλυε επίσης τον ρόλο της προσωπικής φιλίας του Ράμα με τον Ερντογάν.

Ο αλβανός Πρωθυπουργός μιλώντας προ εβδομάδας στο Φόρουμ της Βενετίας “State on Union”, αναφέρθηκε στη σχέση της Αλβανίας με την Τουρκία, την προσωπική του φιλία με τον Ερντογάν και την τουρκική διείσδυση στη Βαλκανική. Προσπάθησε όμως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ίσως γιατί αντιλαμβάνεται πλέον το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθείς την Ευρώπη απ’ την υιοθέτηση στην Αλβανία μη φιλικής ατζέντας.

Απάντησε έτσι εμμέσως και στις ανησυχίες του κ. Παπαδόπουλου.

Ο κ. Ράμα επιβεβαίωσε την στρατηγική σχέση της Αλβανίας με την Τουρκία αναφέροντας ωστόσο ότι δεν την χρησιμοποιεί αυτή η Τουρκία για ισλαμοποίηση της κοινωνίας της ή των Βαλκανίων. Η κατασκευή δε του μεγάλου τεμένους στο κέντρο των Τιράνων είναι έκφραση της αγάπης των Τούρκων μουσουλμάνων για τους αδερφούς τους στην Αλβανία και ισορροπεί την αλβανική πρωτεύουσα που έχει ωστόσο Ορθόδοξο και Καθολικό καθεδρικό. Ενέχει βέβαια μια αντίθεση στη δικαιολογία του Ράμα και αφορά ακριβώς αυτή την επιβεβαίωση για την τουρκική διείσδυση.

Ανάλογα αντιφατικός ήταν και όταν ανέφερε ότι η ουδέποτε ο Ερντογάν επιδίωξε μέσα απ’ την προνομιακή φιλική τους σχέση ή το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική της Αλβανίας να εφαρμόσει σχέδιο τουρκοποίησης του Βαλκανικού Ισλάμ.

Προσπαθώντας να διαψεύσει ο Ράμα έστω και με την αναφορά ακριβώς της ουσίας του προβληματισμού Παπαδόπουλου τον επιβεβαιώνει.

Και εισέρχεται βέβαια και στο πλέον κρίσιμο σημείο εάν οι εν πολλοίς αδιαφανείς αυτές συναλλαγές Τιράνων και Άγκυρας επηρεάζουν στη σχέση της Αλβανίας με την Ελλάδα. Διαβεβαιώνει ότι ποτέ ο Ερντογάν ή Τούρκοι αξιωματούχοι του υπέδειξαν ή τον πίεσαν για τη σχέση με την Αθήνα. Δεν παρεμβλήθηκαν ποτέ διαβεβαίωσε…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon