Tίμησαν έναν μεγάλο Άγιο των Βαλκανίων παρουσία του Ιλίρ Μέτα

Δημοσιεύθηκε: 06/06/2021 10:19 Τελευταία Ενημέρωση: 06/06/2021 10:19 Από: Tachydromos

Του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Με την παρουσία του Προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και μεγάλου αριθμού προσκυνητών από την ευρύτερη περιφέρεια του Ελμπασάν, καθώς και από γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία, εορτάστηκε το διήμερο 3-4 Ιουνίου 2021 η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Βλαδίμηρου στην ομώνυμη Ιερά Μονή στην περιοχή Σιγιόν. Την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, παραμονή της εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελμπασάν κ. Αντώνιος άνοιξε την λάρνακα με τα Ιερά Λείψανα του Αγίου, ο οποίος τιμάται ιδιαιτέρως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασίας, παρουσία πλήθους πιστών που προσήλθαν στην ακολουθία προκειμένου να προσκυνήσουν τα Ιερά Λείψανα.

Την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021, ανήμερα της εορτής, στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία ιερούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ελμπασάν κ. Αντώνιος και Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, πλαισιούμενοι από ιερείς. Aκολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων πέριξ της Ιεράς Μονής με την συμμετοχή του Προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και πλήθους προσκυνητών.

Από την πλευρά του, ο κ. Μέτα με μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε την χαρά του για την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελμπασάν κ. Αντώνιος για να παραστεί στην εορτή. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για συνεργασία, συνύπαρξη και ανεκτικότητα μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων με σκοπό την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. «Αποδέχτηκα με ευχαρίστηση την πρόσκληση της Ορθόδοξης κοινότητας και του Μητροπολίτη Ελμπασάν κ. Αντωνίου να συμμετάσχω σήμερα (σ.σ. 4 Ιουνίου 2021) στην θρησκευτική εορτή του Αγίου Ιωάννη του Βλαδίμηρου, ενός από τους πιο σημαντικούς Αγίους στα Βαλκάνια και σύμβολο της ενότητας των λαών ανεξαρτήτως εθνικότητας. Ήμουν ευτυχής που γνώρισα πολλούς πολίτες από την ευρύτερη περιοχή, το Μαυροβούνιο, την Ελλάδα, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, που ήρθαν στο Σιγιόν για να γιορτάσουν σε πλήρη αρμονία μαζί με τους Αλβανούς πιστούς», επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon