Τρεις Βουνιώτες ερίζουν

Δημοσιεύθηκε: 07/06/2021 11:40 Τελευταία Ενημέρωση: 09/06/2021 10:07 Από: Tachydromos

Η θεωρία των πιθανοτήτων θα όριζε οριακά δυνατή την περίπτωση. Πλην όμως μέσα από συντελεστές γενικής προσέγγισης. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι γίνεται ο λόγος για Βαλκάνια.

Ο λόγος για την σύμπτωση όπως ήρθαν τα πράγματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Αλβανίας για την ολοκλήρωση διαδικασίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών δικαιοδοσίας στο Ιόνιο Πέλαγος. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας άγει τις ρίζες του απ’ την ιστορική κοινότητα του Βούνου της Χιμάρας απ’ όπου και απ’ την μητέρα του ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα.

Στην προκειμένη εκπροσωπούν συμφέροντα έκαστος της δικής του χώρας και κατέληξαν αδυνατούσης της Αλβανίας να υιοθετήσει την συμφωνία που είχαν πετύχει οι δύο χώρες το 2009, να αποταθούν στη διεθνή επιδιαιτησία όπως με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Συμφωνία του Μοντέγκο Μπέη την οποία έχουν κυρώσει και οι δύο χώρες λήξει η υπόθεση.

Στην κοινή κατάληξη προφανώς δεν έπαιξε κάποιο ρόλο η κοινή καταγωγή. Διότι κατά κανόνα και για όσους γνωρίζουν την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων απ’ την περιοχή, τα όμοια ωθούνται.

Ωστόσο όμως προέκυψε και τρίτος Βουνιώτης που αναμειγνύεται τεχνηέντως επί του θέματος. Διότι είναι δύσκολο μεταξύ Βουνιωτών να ομολογηθεί ότι κάποιος εξ αυτών είναι πιο σοφός και γνώστης του πράγματος.

Στην προκειμένη περίπτωση ο καλύτερος γνώστης και πολλή πιο ψύχραιμος στην προσέγγιση του θέματος είναι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας. Είναι νομικός, έχει όλη την απαραίτητη κουλτούρα των ισχυόντων στον δυτικό νομικό πολιτισμό και το βασικό: δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι νησιωτική και χώρα του πελάγους θέλει μια απόφαση που να μην αμφισβητείται από καμιά πλευρά.

Ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα είναι εκτεθειμένος καθώς ήταν ο βασικός υπαίτιος ακύρωσης της προηγουμένης συμφωνία και όπως καταγγέλλεται δημοσίως το έπραξε με οδηγίες και για λογαριασμό της Τουρκίας. Και επί το πλείστον η γλώσσα των νομικών του είναι πιο άγνωστη απ’ ότι σε ένα νομικό η συμβολική των εικαστικών.

Ο τρίτος τώρα Βουνιώτης. Πρόκειται για τον Πετρίτο Βασίλη, γιατρός, πρώην Υπουργός, Αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ένταξη. Είναι το κόμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ιλίρ Μέτα του οποίου ηγείται η σύζυγος του.

Μετά τις δηλώσεις του κ. Δένδια την περασμένη εβδομάδα ότι τον παρελθόντας Οκτώβριο επετεύχθη πολιτική συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων Ελλάδας και Αλβανίας για τη σύνταξη συνυποσχετικού προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο κ. Βασίλη έπιασε δουλειά.

Για άλλη μια φορά έδωσε με τις δηλώσεις του τροφή στα σενάρια συνωμοσίας σε ένα θέμα για το οποίο επειδή έτσι το έχει ανάγει η Τουρκική προπαγάνδα στην Αλβανία ερεθίζει ιδιαίτερα το «εθνικόφρον» κοινό. Ο κ. Βασίλη τους ταΐζει τον πατριωτισμό!!!

Ποια συμφωνία διερωτάται με ύφος συνωμοτικό. Πότε έγινε. Που είναι το περιεχόμενο της …

Ενώ για όλα αυτά υπάρχει όλη η απαραίτητη διαφάνεια. Για την διαφάνεια αυτή εξ άλλου ιδιαίτερα έχει φροντίσει ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Δένδιας. Η κοινή συνέντευξη του για τον τύπο με τον κ. Ράμα όπου ανακοινώθηκε το κοινό αυτό συμπέρασμα της διεξόδου απ’ την ακινησία μέσω της διεθνούς επιδιαιτησίας, μεταδόθηκε ζωντανά απ’ όλα τα ΜΜΕ στη χώρα.

Πλην του τρίτου Βουνιώτη που δεν τα θυμάται.

Εάν ο εκ Παλάσσας κ. Πασχάλης Μήλιος είναι ελεύθερος θα μπορούσε να του εξηγήσει ότι κινδυνεύει να γίνει γελοίος ερίζοντας άνευ επιχειρημάτων…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon