«Bregdeti ynë» – τα Μοναστήρια μας

Δημοσιεύθηκε: 12/06/2021 14:42 Τελευταία Ενημέρωση: 16/06/2021 14:54 Από: Tachydromos

Για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα είναι απολύτως ειλικρινής, αρκεί να γνωρίζεις την αποκωδικοποίηση της γλώσσας που χρησιμοποιεί. Την επιχείρηση που από εβδομάδας εξελίσσεται για την κατεδάφιση κτισμάτων που προσβάλουν τους πολεοδομικούς κανονισμούς, στην παράκτια ζώνη – από Βελικοπόλιε στο Βορρά έως τα Εξαμίλια στο Νότο, τη διοχετεύει στην κοινή γνώμη με τον κωδικό: “Bregdeti ynë”. Τουτέστιν η παραλία μας…

Η κοινωνία το ακούει όμορφα έχοντας την αίσθηση ότι μάλλον η Κυβέρνηση φροντίζει να της επιστρέψει πρόσβαση σε μικρές παραλίες και πλαζ που τις εκμεταλλεύονταν σε καθεστώς ανοχής διάφοροι ιδιώτες. Δεν έχει όμως καταλάβει καλά διότι προφανώς και τα ΜΜΕ χειραγωγημένα και στα νύχια πολύ σκοτεινών συμφερόντων όπως επισημαίνουν εκθέσεις διεθνών οργανισμών, της το συσκοτίζουν, ότι μάλλον εντελώς άλλη ερμηνεία έχει υπόψη του ο Ράμα. Ο ίδιος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Αγκάτζε, εξειδικευμένος εξ άλλου σε μεθόδους λεηλασίας ακινήτου περιουσίας και ξεπλύματος στην Κάτω Ιταλία και προφανώς επιχειρηματίες που τους περιτριγυρίζουν. Πρόκειται εν πολλοίς εκ των εγχωρίων σχημάτων που λειτουργούν ως πλυντήρια ή διαμεσολαβητές ξένων κεφαλαίων. Ας μην διαφεύγει ότι πέραν της Ιταλικής μαφίας που επενδύει στα ακίνητα όπως αναφέρουν επίσημες πηγές αλλά και δημοσιογραφικές έρευνες, έχει ενταθεί και το ενδιαφέρουν Τουρκικών ομίλων. Ο Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες είχε πλέον των τριών συναντήσεων με τον Ράμα καθώς ο ίδιος διαθέτει τουριστικά συγκροτήματα στη Μικρά Ασία, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι ο Όμιλος που κατασκεύασε το Νοσοκομείο Ερντοάν στο Φίερι θα υλοποιήσει ως αντιπαροχή εκμετάλλευσης το Αεροδρόμιο του Αυλώνα. Μαζί όμως με το Αεροδρόμιο ως προίκα έχει την επέκταση επενδύσεων στον τουριστικό κλάδο σε όλη την Ιονική παραλία, απέναντι απ’ την Κέρκυρα.

Για να επανέλθουμε όμως στον κωδικό «Η Παραλία μας». Ο Ράμα σαφώς εννοεί η δική του και της ομάδας του παράκτια ζώνη, αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Εξ άλλου με το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης και πολεοδομίας στους Δήμους Αγίων Σαράντα και Χιμάρας, που είχε εκπονήσει για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας το Γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης, όλους τους κολπίσκους στην ακτογραμμή αυτή τους προβλέπει για μαζικές τουριστικές εγκαταστάσεις. Το σχέδιο αναθεωρήθηκε με την προσωπική επίβλεψη των κ. Ράμα και Αγκάτζε μόλις που ανέλαβαν την εξουσία.

Ταυτοχρόνως προφανώς έχουν μετατρέψει σε ιδιωτικό συμβολαιογραφίο τις υπηρεσίες του Κρατικού Κτηματολογίου.

Η περίπτωση της Μονής του Αγίου Γεωργίου στην μικρή χερσόνησο των Εξαμιλίων κυρίως αλλά και εκείνες της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κακομιά (Νίβητσα) και επίσης της Παναγίας στην Ακρόριζα (Άγιος Βασίλειος) είναι οι πιο ενδεικτικές για το που πραγματικά στοχεύει η δήθεν εκκαθάριση από αυθαίρετα της παράκτιας ζώνης.

Θα μπορούσαν όχι απλά να αποτελέσουν θέματα νομικών διατριβής αλλά κυρίως τις πιο εύκολες υποθέσεις για εισαγγελέα εάν θα υπήρχε ένας πραγματικός τέτοιος.

Όπως έχει προαναφερθεί σε προηγούμενο σχετικό εμπεριστατωμένο δημοσίευμα η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει από το 1994 ήδη ξεκινήσει όλες τις διαδικασίες για την κατοχύρωση και εγγραφή της ιδιοκτησίας της επί 1200 περίπου στρεμμάτων της Μονής του Αγίου Γεωργίου. Είναι μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις νομικών απ’ τις περιπτώσεις που υπάρχει επαρκή αποδεικτικό υλικό.

Αντί όμως αυτής το καλύτερο της ιδιοκτησίας τεμάχιο με οφθαλμοφανή χαλκευμένα και πλαστογραφημένα αθλίως έγγραφα αποδόθηκε σε κάτοικο απ’ το Λαζαράτες. Το έγραψε με τις ανάλογες διευκολύνσεις και στο Κτηματολόγιο.

Και για τους εντελώς άσχετους με τα κτηματολογικά και τις τοπογραφίες ας αναφερθεί απλά ότι το τεμάχιο αυτό σπάει στα δύο την ενιαία μοναστηριακή ιδιοκτησία.

Για να το δώσει όμως στην πορεία σε εκλεκτό πελάτη του Πρωθυπουργού.

Ενώ κατεδαφίζεται κατασκευή του Λαζαρατινού στον Κόλπο του Μοναστηριού το Εθνικό Συμβούλιο Πολεοδομίας υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, προχθές εγκρίνει την άδεια δόμησης στον όμιλο “Alb STAR”. Είναι ο κατασκευαστής που οικοδόμησε το Εθνικό Στάδιο της Αλβανίας «Air Albania» στα Τίρανα μαζί με διάφορους πύργους κι εμπορικά κέντρα που το περιβάλλουν.

Είχε προηγηθεί τέλη Δεκεμβρίου τυπική πάντα έγκριση αδείας στο Δημοτικό Συμβούλιο των Αγίων Σαράντα που είχε σταθεί αφορμή και για το σημείωμα μας.

Πέραν της παραβίασης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της επιφανείας αυτής (ας αναφερθεί ότι δια της νομοθεσίας του Ράμα περί στρατηγικών επενδύσεων στην παραλία και στρατηγικούς επενδυτές, οι δικαστικές διαδικασίες της Μονής γίνονται σχεδόν αδύνατες) αντιβαίνει και προσβάλει και προηγούμενη Κυβερνητική Απόφαση που αφορούσε στην προστασία του Υγροτόπου του Βουθρωτού.

Με αναφορά στην Ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα και της Σύμβασης «Περί Υγροτόπων με Διεθνή Σημασία και ειδικά ως οικοσυστήματα πτηνών των νερών», το 2002 είχε εγκριθεί σχετική Απόφαση όπου η περιοχή πέριξ του Μοναστηριού αποκτούσε το χαρακτήρα της ζώνης προστασίας (buffer zone). Τούτο συνεπάγεται την απαγόρευση δομών μαζικού τουρισμού και την διαιώνιση παραδοσιακής οικονομικής δραστηριότητας.

Από πολύ πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο και στα Κεντρικά Αρχεία του Κράτους Τιράνων, εντοπίσαμε κάποιες ελάχιστες αποδείξεις με την δική τους όμως αξία.

Στην ουσία δηλαδή η επιχείρηση “Bregdeti ynë” του κ. Ράμα στοχεύει να αποτελειώσει με τα δικά μας Μοναστήρια μια διαδικασία λεηλασίας που δεν γνώρισαν ποτέ στο παρελθόν.

Ενδεικτικό δε ότι κατασκευές με τεράστια παράβαση κανονισμού προστασίας, πολεοδομίας και ειδικά ιδιοκτησίας στον εγγύς περιβάλλοντα χώρο της Μονής των Αγίων Θεοδώρων στους Δρυμάδες, προστατεύονται απ’ την Κυβέρνηση διότι ανήκουν σε εκλεκτούς της πελάτες. Ή ενδεχομένως μετά την κατοχύρωση τους να αξιοποιηθούν ως βατήρας μαζικότερων επενδύσεων όπως η περίπτωση του Αγίου Γεωργίου.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon