Εκατοντάδες Αλβανοί πολεμούσαν στο πλευρό του Ισλαμικού κράτους – κίνδυνος για τα Βαλκάνια

Δημοσιεύθηκε: 20/07/2021 10:22 Τελευταία Ενημέρωση: 20/07/2021 10:22 Από: Tachydromos

Ζητούν τώρα επαναπατρισμό!

facebook sharing buttontwitter sharing buttonwhatsapp sharing buttonmessenger sharing buttonsms sharing button Δύο διαφορετικά δημοσιεύματα σε Αλβανία και Σκόπια πρέπει να σημάνει συναγερμό κυρίως στην Ελλάδα, για τους θύλακες ισλαμιστών τρομοκρατών που αναπτύσσονται στις αλβανόφωνες περιοχές των Βαλκανίων.

Όταν υπάρχουν τεκμηριωμένα εκατοντάδες αλβανικής καταγωγής τρομοκράτες που ισλαμικού κράτους, οι οποίοι έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τώρα θέλουν να επαναπατριστούν, κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια.

Είναι δεδομένο ότι αυτοί οι τρομοκράτες μετά από ελάχιστο χρονικό διάστημα θα απελευθερωθούν από τα κέντρα κράτησης και θα αποτελέσουν όπλο στα χέρια της Τουρκίας, του αλβανικού επεκτατισμού, της Ισλαμικής τρομοκρατίας, έτοιμοι να χτυπήσουν στα Βαλκάνια και κυρίως στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση λοιπόν πρέπει να πράξει τα δέοντα ώστε να εγγυηθεί πως αυτοί οι εγκληματίες είτε θα παραμείνουν έγκλειστοι στην Συρία, είτε θα δικαστούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ώστε να μην ξαναδούν το φως του ηλίου.

Το ένα δημοσίευμα είναι από την Αλβανία, το άλλο από τα Σκόπια.

Τίρανα.

Έχουν περάσει περίπου 5 μήνες από την επίσημη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Μπλέντι Τσούτσι στο Λίβανο και τις δηλώσεις που είχε κάνει για τους Αλβανούς τζιχαντιστές που βρίσκονται έγκλειστοι σε στρατόπεδα στη Συρία.

Είχε δηλώσει κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στις 25 Φεβρουαρίου 2021: «εργαζόμαστε για μια άλλη επιχείρηση επαναπατρισμού των Αλβανών από τη Συρία».

Αλλά, σημειώνει το euronews Albania, καθώς έχουν περάσει περίπου 5 μήνες από την επίσκεψη αυτή, δεν πραγματοποιήθηκε καμία επιχείρηση για τους 64 Αλβανούς που παγιδεύτηκαν στα στρατόπεδα στη Συρία, μεταξύ των οποίων 47 παιδιά για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Τα βαλκανικά ισλαμιστικά στρατόπεδα και ο 20χρονος δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη Ο επαναπατρισμός της Φλορέσα Ρασά και των τριών παιδιών της, καθώς και του Έντρι Ντούμανι, αύξησε τις ελπίδες των Αλβανών που παγιδεύτηκαν στη Συρία, οι οποίοι περιμένουν τη δράση της κυβέρνησης εδώ και χρόνια.

17 Αλβανοί που παγιδεύτηκαν στη Συρία βρίσκονται στο στρατόπεδο κόλασης «Αλ Χολ» μεταξύ αυτών και η Έβα Ντούμανι , ενώ οι υπόλοιποι έχουν μεταφερθεί στο στρατόπεδο «Ρότζ».

Το Σαββατοκύριακο η Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσε τον επαναπατρισμό 23 ατόμων από αυτά τα στρατόπεδα, ενώ στο Κοσσυφοπέδιο έχουν επαναπατριστεί 11 πολίτες, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των επαναπατριζόμενων σε 300 άτομα που αντιστοιχεί στο 80% των Κοσοβάρων τζιχαντιστών.

Σκόπια Έχουν επαναπατριστεί 23 από τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας από τις ζώνες συγκρούσεων στη Συρία και το Ιράκ. Τέσσερις από αυτούς συμμετείχαν σε μάχες μαζί με την μαχητική ομάδα- το Ισλαμικό Κράτος (IS)- ενώ τα άλλα άτομα είναι πέντε γυναίκες και 14 παιδιά, όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα.

Οι άνδρες, για τους οποίους υπάρχουν αποδείξεις ότι συμμετείχαν σε μάχες, οδηγήθηκαν αμέσως στη φυλακή, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά τέθηκαν σε καραντίνα 14 ημερών. Εάν δεν αποδειχθεί ότι συμμετείχαν στις μάχες, τα θεσμικά όργανα θα αντιμετωπίσουν την επανένταξή τους στην κοινωνία.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, βάσει των υποχρεώσεων της χώρας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, των προτύπων και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι Αλβανοί δεν κρύβουν την αγάπη τους για την Τουρκία Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ήδη επαναπατριστεί σε ζώνες πολέμου στη Συρία και το Ιράκ. Επτά άτομα επέστρεψαν τον Αύγουστο του 2018, ένα άτομο τον περασμένο Φεβρουάριο και τρεις γυναίκες επέστρεψαν τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους.

Τον Μάρτιο του 2019, το Ποινικό Δικαστήριο των Σκοπίων καταδίκασε επτά πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας σε φυλάκιση 45 ετών για συμμετοχή σε παραστρατιωτικούς σχηματισμούς του ISIS.

Όλοι οι κατάδικοι κατά τη διάρκεια της δίκης παραδέχτηκαν ότι είχαν διαπράξει το ποινικό αδίκημα «Συμμετοχή σε παραστρατιωτικούς σχηματισμούς και τρομοκρατικές οργανώσεις».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 150 πολίτες της βόρειας Μακεδονίας έχουν συμμετάσχει στους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ, ως μέλη των παραστρατιωτικών δυνάμεων. Μέχρι στιγμής περίπου 100 από αυτούς έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους.

Μετάφραση από το Βαλκανικό Περισκόπιο

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon