Associated Press: Συμφωνία Β. Μακεδονίας, Αλβανίας και Σερβίας για ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων από το 2023

Δημοσιεύθηκε: 30/07/2021 07:37 Τελευταία Ενημέρωση: 30/07/2021 07:37 Από: Tachydromos

Συμφωνία για να ανοίξουν τα σύνορά τους και να μετακινούνται ελεύθερα πολίτες, εμπορεύματα και κεφάλαια, χωρίς περιορισμούς, από την 1η Ιανουαρίου του 2023, υπέγραψαν οι ηγέτες της Αλβανίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας. Όπως μεταδίδει το Associated Press η πρωτοβουλία με την ονομασία «Ανοιχτά Βαλκάνια» των Ράμα, Βούτσιτς και Ζάεφ προέκυψε ως απόρροια της απογοήτευσής τους για τους αργούς ρυθμούς της ενταξιακής πορείας των χωρών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το διεθνή πρακτορείο, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, Έντι Ράμα και Ζόραν Ζάεφ, υπέγραψαν τρεις συμφωνίες κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας, στα Σκόπια, που διοργανώθηκε από τα εμπορικά επιμελητήρια των τριών χωρών.

Η συμφωνία προσβλέπει κυρίως στην οικονομική διασύνδεση των δυτικών Βαλκανίων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, ενώ σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς, οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του έτους, και οι τρεις ηγέτες ευελπιστούν ότι στο μέλλον η ζώνη ελεύθερων μετακινήσεων θα περιλαμβάνει, επίσης, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ενδεχομένως και το Κόσοβο, με τις δυο πρώτες να έχουν κληθεί να συμμετάσχουν χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια απάντηση.

«Εάν καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα διοικητικά προβλήματα, από την 1η Ιανουαρίου 2023, δεν θα υπάρχουν σύνορα για τους πολίτες μας», δήλωσε ο Βούτσιτς, σημειώνοντας ότι «δεν θα υπάρξει στάση από το Βελιγράδι στα Τίρανα και αντίστροφα» και αυτό θα «είναι μια ιστορική στιγμή».

Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση του εμπορίου και της κίνησης, τη συνεργασία των τριών χωρών στην αντιμετώπιση καταστροφών και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με την κατάργηση των απαιτήσεων άδειας εργασίας και την απλούστευση των διαδικασιών. Να σημειωθεί ότι οι μετακινήσεις ανθρώπων χωρίς βίζα, και διακίνηση εμπορίου χωρίς τελωνεία είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά των κρατών – μελών της ΕΕ

Οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν την απογοήτευσή τους για την «αποτυχία της ΕΕ» να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ ο Ζάεφ σημείωσε πως η αποτυχία αυτή, παρά το ότι Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία πληρούν όλα τα ενταξιακά κριτήρια είναι « ενάντια στην ευρωπαϊκή ιδέα, ενάντια στα συμφέροντα της ίδιας της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων «δεν μπορούν να περιμένουν να επιλυθούν όλα τα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ» προκειμένου να προχωρήσει στην ένταξή τους.

https://indicator.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon