Εργαστήρι τέχνης το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δερβιτσάνη

Δημοσιεύθηκε: 26/08/2021 16:25 Τελευταία Ενημέρωση: 30/08/2021 08:41 Από: Tachydromos

Φαίνεται ότι ξεπερνά ακόμη και τις προσδοκίες των διοργανωτών η διάσταση του Πρώτου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δερόπολη.

Είχαμε σχετικά γράψει παρουσιάζοντας τη φιλοδοξία του κ. Κώστα Ζώγκα, ώστε να διοργανώσει το τριήμερο Φεστιβάλ Κινηματογράφου – DIFF στο τριήμερο 24, 25 και 26 Αυγούστου στη Δερβιτσάνη, και σχετικά με τις εγγενείς προκλήσεις μιας τέτοιας πρωτοβουλίας. Ειδικά ότι η ύπαιθρος πολλές φορές δεν προσφέρεται για ανάλογες ιδέες. Ωστόσο όμως φαίνεται ότι διαψευστήκαμε ευχάριστα…

Το Φεστιβάλ σε όλες του τις διαστάσεις εξελίσσεται σε μια όαση που έλκει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Και οδεύει προς την ολοκλήρωση το απόγευμα με την απονομή των σχετικών βραβείων.

Οι συνέστησες του DIFF αναδεικνύουν και επιβεβαιώνουν μάλλον ένα στοιχείο που θεωρείται συγγενές της περιοχής. Η έφεση και η κλήση προς την τέχνη, το ανήσυχα δημιουργικό πνεύμα, δεν είναι μια φήμη που καθιστά περιφανούς του γηγενείς έλληνες.

Τα πιλοτικά ολιγόωρα σεμινάρια πάνω στην ζωγραφική που παρέδωσε ο Κώστας Ζώγκας αλλά και αυτά που αφορούν στην τέχνη συναρμολόγησης μιας ταινίας κινούμενων σχεδίων με τη χρήση πλαστελίνης απ’ τον σκηνοθέτη Ιωάννη Ζώγκας, προκάλεσαν το ενδιαφέρων πολλών παιδιών. Και απέδειξαν ότι έχουν έμφυτο το ταλέντο. Ο αριθμός της συμμετοχής ήταν όντως συγκινητικός. Οι δάσκαλοι μάλιστα βρέθηκαν προ των πιέσεων των μητέρων που ήθελαν να δουν την καλλιτεχνική πτυχή των τέκνων τους…

Εξίσου βέβαια καλά πήγε και η Έκθεση του ζωγράφου απ’ το Κλεισάρι – Πάνω Δερόπολης, Γιώργου Μήτση που συμπεριελάμβανε έργα του ιδίου σε πενάκι από μοναστήρια, εκκλησιές και παρεκκλήσια της περιοχής του. Πρόκειται εξ άλλου για εκθέματα που είχαν παρουσιαστεί σε σχετική Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Συγκροτήματος του Καθεδρικού Ναού της Αναστάσεως του Χριστού στα Τίρανα, ενώ το συλλεκτικό Λεύκωμα με αυτές τις εργασίες είχε βραβευθεί απ’ την Ακαδημία Αθηνών και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ουσία πρόκειται για πολλαπλή παλιννόστηση δεδομένου ότι τα έργα επέστρεψαν στην κοιτίδα τους αλλά και οι καλλιτέχνες για να προσφέρουν στην ιδιαίτερη τους πατρίδα. Και είχαν την στήριξη του κοινού, της τοπικής αρχής αλλά και των χορηγών…

Ωστόσο όμως βασικό θέμα του Φεστιβάλ είναι η προβολή ταινιών: 20 μετέχουν του διαγωνισμού και άλλες 16 εκτός διαγωνισμού, που οι δημιουργοί τους προσφέρθηκαν να τις διαθέσουν τόσο επηρεασμένοι απ’ την πρωτοτυπία της διοργάνωσης όσο και από προσωπικό γνωριμία με τον κ. Ζώγκα. Αφορούν κυρίως σκηνοθέτες απ’ την Ελλάδα αλλά και την Αλβανία, τη Γαλλία, την Κροατία κ.α.

Η Κρητική Επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται απ’ τον διακεκριμένο Έλληνα σκηνοθέτη και συγγραφέα Νίκο Θεοδοσίου, τον αλβανό σκηνοθέτη Εσάτ Μουσλίου και τον Σκηνοθέτη ταινιών κινούμενων σχεδίων Ιωάννη Ζώγκα.

Ωστόσο όμως η Δερβιτσάνη μετατράπηκε για λίγες έστω μέρες σε αποικία καλλιτεχνών δεδομένου ότι πληροφορούμενοι το γεγονός και παρακινούμενοι απ’ τους διοργανωτές βορειοηπειρώτες δημιουργοί, από Ελλάδα, Τίρανα, Γαλλία κ.α. παραβρέθηκαν στο Φεστιβάλ και τις παράλληλες δράσεις του.

Ενδεικτικό της επιτυχούς έκβασης της πρωτότυπης διοργάνωσης είναι η πλούσια κάλυψη απ’ τα ΜΜΕ τοπικής και ευρύτερης εμβέλειας.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon