Η ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Ρουμανίας και η προπαγάνδα για τους Βλάχους

Δημοσιεύθηκε: 22/09/2021 14:09 Τελευταία Ενημέρωση: 24/09/2021 08:57 Από: Tachydromos

Την πεπατημένη ακολουθεί η Ρουμανική διπλωματία σε ότι αφορά της προσέγγιση των Βλαχόφωνων πληθυσμών στη Βαλκανική, Έχοντας μάλιστα το ελκυστικό μέσο του μέλους της ΕΕ προσπαθεί μέσω της διαδικασίας παροχής ιθαγενείας να σταθεροποιήσει, ειδικά στο χώρο της Αλβανίας, πυρήνες Ρουμανιζόντων βλαχικής καταγωγής κοινοτήτων.

Δεν είναι βέβαια καινούριο το ζήτημα. Οι μέθοδοι προσέγγισης ξεκινούν εξ άλλου ήδη απ’ την εποχή της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με ιδιαίτερη ένταση στα τέλη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου. Τότε όπου απ’ τη μια προέκυπτε σαφώς η απομάκρυνση των Οθωμανών απ’ την Βαλκανική και απ’ την άλλη συμβάδιζε η Ρουμανοκεντρική προπαγάνδα με σχεδιασμούς της ισχυρής τότε Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας για την ίδρυση πολιτικών κρατιδίων στην περιοχή.

Η Πρεσβεία της Ρουμανίας μάλιστα δεν διστάζει ώστε καλοπιάνοντας τους Αλβανούς και την Τουρκία ταυτόχρονα να έχει επισήμως κι εμφατικά αναρτημένη την ιραδέ (διάταγμα) του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμί Β, το 1905 για την αναγνώριση ως ξεχωριστή κοινότητα των ομιλούντων της Βλαχική στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την μερική αναγνώριση δικαιωμάτων γι αυτούς.

Η ανάρτηση της Πρεσβείας της Ρουμανίας εν έτει 2021 θεωρεί την έκδοση τούτης της ιραδέ επιτυχία της Ρουμανικής διπλωματίας και σπουδαίο δώρο του Σουλτάνου στα 40α γενέθλια του τότε Βασιλέα των Ρουμάνων, Καρόλου Δ.

Εξ άλλου δεν είναι η μοναδική απόδειξη της προπαγανδιστικής αθλιότητας. Όλες οι αναρτήσεις που αφορούν σε ενημέρωση και τρέχοντα δελτία σχετίζονται με δράσεις των Ρουμάνων διπλωματών στις κοινότητες των Βλαχόφωνων. Υποτροφίες, επισκέψεις του Πρέσβη, νομοθεσίες για την αναγνώριση και την παροχή της ιθαγενείας της Ρουμανίας, διαχρονική φροντίδα της μητέρας Πατρίδας για την διασπορά στην Αλβανία και όχι μόνο. Η δολιότητα και η ρηχότητα του επιχειρήματος είναι εμφανή ωστόσο. Χρησιμοποιούν πολλάκις τη φράση: οι Αρουμάνικοι – πανταχού Ρουμάνοι. Βέβαια για γνώστες των εθνολογικών φαινομένων είναι εύκολη η διαφορά. Για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκες όμως η σύγχυση επίσης τους βολεύει.

Ωστόσο όμως η ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Ρουμανίας στα Τίρανα είναι ξεκάθαρη και ως προς το στόχο που έχουν και τη σχετική μεθόδευση. Το γεγονός ότι τα Τίρανα αναγνωρίζουν επίσημα ως εθνο-γλωσσική μειονότητα του Αρουμούν δεν τους ικανοποιεί. Κατά την ρουμάνικη Πρεσβεία μόνο εάν αναγνωριστεί η Ρουμανία ως μητέρα – πατρίδα για τους Αρουμάνους τότε δεν θα είναι μειονότητα χωρίς έθνος-κράτος να τους προστατεύει και το καθεστώς τους θα αναβαθμιστεί.

Ας σημειωθεί ότι η Ρουμανική προπαγάνδα εντείνεται ενόψει και απογραφικών διαδικασιών, πράγμα που έχει και στο παρελθόν παρατηρηθεί. Εκεί υφίσταται σύμπτωση συμφέροντος με τα Τίρανα. Προκειμένου συμπιεστεί το αριθμητικό μέγεθος και ειδικά η γεωγραφία διασποράς των γηγενών Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο, πρόσκαιρα συμφέρει η διάσπαση της Βλαχόφωνης συνιστώσας της Ελληνικής κοινότητας.

Το πράγμα δεν είναι νέο. Μόνο που η ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Ρουμανίας εν πολλοίς αποδεικνύει ότι έχει χαθεί ακόμη και το διπλωματικό στυλ και τα προσχήματα…

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon