Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος:«Μόνο η συγχώρεση δίνει λύσεις»

Δημοσιεύθηκε: 04/10/2021 08:17 Τελευταία Ενημέρωση: 04/10/2021 08:17 Από: Tachydromos

Στη συγχώρεση, η οποία αποτελεί το μόνο σοφό και αληθινό μέσο που δίνει λύσεις στα προβλήματα, αναφέρθηκε στο κήρυγμά του από τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Τίρανα, όπου και ιερούργησε την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιος. Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε ότι όποιος δεν μπορεί να συγχωρέσει δεν μπορεί να λέγεται χριστιανός. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι δεν θα πρέπει να μένουμε στην εξωτερική, την τυπική δηλαδή συγχώρεση, αλλά στην ουσιαστική η οποία μεταμορφώνεται σε αγάπη και καλοσύνη.

Το παράπονο και η αντεκδίκηση

Ξεκινώντας την σύντομη ανάλυση στην προερχόμενη από το κατά Λουκάν ευαγγέλιο περικοπή (στ’ 31 – 36), ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ανέφερε: «Η ζωή όλων μας έχει πολλά προβλήματα και πολλές δυσκολίες Υπάρχει όμως κάτι το οποίο πολλές φορές μας πικραίνει και μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα. Η συμπεριφορά μερικών ανθρώπων οι οποίοι είναι εχθρικοί εναντίον μας. Πολλές φορές μιλούν περιφρονητικά, μας αδικούν ή ακόμα και μας βρίζουν. Εάν αυτή τη στιγμή αφήσουμε το μυαλό μας λίγο ελεύθερο να κινηθεί, όλοι θα θυμηθούμε τέτοιες περιπτώσεις. Η πιο συνηθισμένη αντιμετώπιση είναι το παράπονο ή πολλές φορές μια διάθεση αντεκδικήσεως. Θα του δείξω εγώ. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις απλές σχέσεις τις οικογενειακές ή τις κοινωνικές ατυχώς μπορεί να συμβεί και στις πιο δύσκολες σχέσεις τις διακρατικές και διεκκλησιαστικές».

Η ουσιαστική συγχώρεση

Κατά τον Μακαριώτατο το χθεσινό ευαγγέλιο έρχεται να μας πει με μια σαφήνεια εκπληκτική ότι αυτό είναι λάθος. «Δεν ταιριάζει στους ανθρώπους που θέλουν να ακολουθούν τον Χριστό. Καμιά φορά όταν λέμε ότι αυτό είναι αμαρτία περνάει πιο εύκολα. Αλλά αυτό είναι λάθος, είναι πιο ισχυρό. Δεν οδηγεί σε καμιά λύση και σε καμιά ειρήνη», είπε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει ιδιαίτερα να προσέξουμε το μήνυμα που απορρέει. «Το μόνο σοφό και αληθινά που δίνει λύσεις είναι η συγχώρηση. Όχι η εξωτερική και τυπική, αλλά η ουσιαστική που μεταμορφώνεται τελικά σε αγάπη και σε καλοσύνη», τόνισε.

Ο χριστιανός και η συγχώρεση

Καταθέτοντας την εμπειρία του από τη μελέτη των διαφόρων θρησκευτικών συστημάτων που έχουν επηρεάσει την ανθρωπότητα ο Προκαθήμενος της εν Αλβανία Ορθοδόξου Εκκλησίας βεβαιώνει ότι η συγχώρεση είναι το πιο επαναστατικό και καθοριστικό μήνυμα του χριστιανισμού. «Χριστιανός που δεν μπορεί να συγχωρήσει δεν είναι χριστιανός. Και αυτό είναι, βεβαίως, το πρώτο βήμα για τα επόμενα τα οποία ακούσαμε. Όχι απλή και τυπική λησμονιά και συγγνώμη, αλλά αληθινή καλοσύνη και αγάπη. Δεν θέλω να δώσω την εντύπωση ότι ζούμε στα σύννεφα. Είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αυτή όμως η δύσκολη υπόθεση είναι καθοριστική για να έχουμε την ειρήνη στην καρδιά μας, για να έχουμε την ευλογία του Θεού για να είμαστε, όπως εκείνος, οικτίρμονες. Δεν υπάρχουν ημίμετρα σε αυτό».

Ελευθερία από το μίσος

Καταλήγοντας ο κ.κ. Αναστάσιος σημείωσε ότι όλα αυτά δεν είναι απλές λεπτομέρειες καθώς η ελευθερία από το μίσος μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τη συγχώρεση την οποία δίδαξε ο ίδιος Χριστός. «Ας ικετεύσουμε λοιπόν τον Κύριο μας να μας δώσει την δύναμη να ελευθερωθούμε από τα παράπονα, από τις πικρίες, από τις αδικίες και τις ύβρεις που έχουμε δεχθεί και ας ικετεύουμε τον Κύριο μας να συγχωρήσει και όλους αυτούς που, θεληματικά ή αθέλητα, έπεσαν σε αυτή την παγίδα. Δεν είναι λεπτομέρειες αυτά τα πράγματα. Η ελευθερία από το μίσος είναι ό,τι πιο μεγάλο μπορεί να πετύχει κανείς στη ζωή του. Και αυτό μόνο με τη χάρη και τη δύναμη Εκείνου που μας δίδαξε αυτό το μάθημα, είναι δυνατόν».

«Γίνεσθε οὖνοἰκτίρμονες, καθὼςκαὶὁπατὴρὑμῶνοἰκτίρμωνἐστί» (Λκ. στ’, 36)

https://www.orthodoxianewsagency.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon