Οι ΗΠΑ ζητούν από την Αλβανική εισαγγελία να διερευνήσει την υπόθεση μαζικής παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Δημοσιεύθηκε: 14/10/2021 15:11 Τελευταία Ενημέρωση: 14/10/2021 15:11 Από: Tachydromos

Η Αμερικανίδα πρέσβης στην Αλβανία Γιούρι Κιμ, κάλεσε την εισαγγελία να διερευνήσει τυχόν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της χώρας μετά τη μαζική δημοσίευση προσωπικών δεδομένων, πριν από τις εκλογές του περασμένου Απριλίου.

Λίγες εβδομάδες πριν από τις γενικές εκλογές, μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 910.000 ονόματα, αριθμούς τηλεφώνου, εργοδότες, κέντρα ψηφοφορίας και προτιμήσεις ψήφου διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης. Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι προέρχεται από το σύστημα μητρώου πολιτικών της χώρας και ότι ανήκε στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Κάθε πολίτης αντιστοιχούσε σε κάποιο μέλος του κόμματος, του οποίου ο ρόλος ήταν να έχει την επιτήρησή τους και να αναφέρει ποιον πρόκειται να ψηφίσουν. Αυτές οι πληροφορίες συμπεριλήφθηκαν επίσης στη βάση δεδομένων.

Η Κιμ αναδημοσίευσε τη σύσταση του ΟΑΣΕ/ODIHR που έλεγε: «Η Αλβανία πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Τα σχετικά θεσμικά όργανα θα πρέπει να διερευνήσουν διεξοδικά και να κυρώσουν κάθε παραβίαση που επηρεάζει την εμπιστοσύνη του κοινού στην εκλογική διαδικασία».

Το μόνο που έχει γίνει έως σήμερα είναι μια προσπάθεια κατάσχεσης των διακομιστών της πύλης των μέσων ενημέρωσης που αποκάλυψε το σκάνδαλο. Η απόφαση ακυρώθηκε με έκτακτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο.

Η Αμερικανίδα πρέσβης είπε ότι οι αρχές θα πρέπει να ενεργήσουν για το θέμα, επιτρέποντας στους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα χωρίς «φόβο ή πίεση, ή παράνομο δέλεαρ».

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon