Σημαντικές οι εισαγωγές ενέργειας στην Αλβανία το 2021

Δημοσιεύθηκε: 23/11/2021 10:33 Τελευταία Ενημέρωση: 23/11/2021 10:32 Από: Tachydromos

Η αλβανική κυβέρνηση εισήγαγε ενέργεια αξίας 213 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, παρά το γεγονός πως επαίρεται για το ότι η Αλβανία είναι μια χώρα που τροφοδοτείται 100% από υδροηλεκτρική ενέργεια.

Το συνολικό ποσό, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εσόδων της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού, OSHEE, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 481 εκατομμύρια ευρώ. Εάν δεν αυξηθούν οι αποδόσεις της υδροηλεκτρικής ενέργειας, η OSHEE θα πρέπει να δαπανήσει άλλα 65-70 εκατομμύρια ευρώ για να ηλεκτροδοτήσει τη χώρα μέχρι το τέλος του έτους.

Τις τελευταίες εβδομάδες και εν μέσω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 220-320 ευρώ ανά MWh. Έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου, αποκρινόμενες στη συνεχιζόμενη κρίση.

Ο μήνας με τις υψηλότερες δαπάνες αναμένεται να είναι ο Νοέμβριος, καθώς έχουν ήδη δαπανηθεί 65 εκατ. ευρώ μεταξύ 3 και 23 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα κήρυξε προηγουμένως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια, η οποία θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 15 Απριλίου 2022. Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας δεν θα συμβεί για τα επόμενα δύο χρόνια περίπου.

(του Μιχάλη Παναγιωτάκη, euractiv.gr)

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon