Η Cosa Nostra, τα 20 εκατ., ο Αλβανός αντιπρόεδρος & ο Μαυροβούνιος πρόεδρος…

Δημοσιεύθηκε: 27/11/2021 19:31 Τελευταία Ενημέρωση: 01/12/2021 18:21 Από: Tachydromos

Του Ορφέα Μπέτση

Στο Μαυροβούνιο οι εισαγγελικές αρχές κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας, Μίλαν Τζουγκάνοβιτς να καταθέσει σχετικά με υπόθεση την οποία παρακολουθεί η εισαγγελία του Παλέρμο στην Ιταλία για ξέπλυμα χρήματος. Το όνομα του Τζουγκάνοβιτς προέκυψε από παρακολουθήσεις, καθώς Αλβανός “επιχειρηματίας” που συνδέεται φιλικά μαζί του είχε αναφερθεί σε αυτόν. Είχε προτείνει στους Ιταλούς “συνεταίρους” ως πιθανή τράπεζα για την τοποθέτηση μεγάλου ποσού την τράπεζα Prva Banka, του αδερφού του Μαυροβούνιου αιωνίου προέδρου, Άτσα.

Αυτή η επιχείρηση απέτυχε, αναγκάζοντας τους Ιταλούς να μεταβούν στα Τίρανα, να ανοίξουν εκεί τραπεζικούς λογαριασμούς με τη βοήθεια του Αλβανού μεσάζοντος και να τοποθετήσουν το ποσό των 20 εκατ. ευρώ! Πλην, όμως, ο μηχανισμός του αυτόματου ελέγχου εμβασμάτων στις τράπεζες “κοκκίνησε” και έτσι στις παρακολουθούμενες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις οι ιταλικές διωκτικές αρχές άκουσαν να αναφέρεται και κάποιος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ράμα… που θα ασχολούνταν με την αποδέσμευση των χρημάτων της Cosa Nostra.

Οι διασυνδέσεις των μεγάλων ιταλικών μαφιόζικων οργανώσεων στη Βαλκανική είναι γνωστές ήδη από την προ της πτώσης του κομμουνισμού εποχή. Με το άνοιγμα ωστόσο της Αλβανίας και τον κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας, τα βαλκανικά παράλια μετατράπηκαν σε ελντοράντο της ιταλικής μαφίας σε τομείς, όπως τα ναρκωτικά, το εμπόριο λευκής σαρκός, τα όπλα και εν γένει το λαθρεμπόριο. Κατά καιρούς, μάλιστα, υπήρξαν και έρευνες για το ρόλο πολιτικών της Ιταλίας σε χώρες όπως η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και λιγότερο η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, η ιστορία που ήρθε στη δημοσιότητα δύο σχεδόν εβδομάδες πριν είναι απ’ τις πλέον αποκαλυπτικές για το πως λειτουργεί ο μηχανισμός και πόσο ψηλά στην πολιτική ζωή φτάνουν οι “στρατολογήσεις” παραγόντων στα αδύναμα κράτη της Βαλκανικής από Ιταλούς μαφιόζους. Ο Ιταλός επιχειρηματίας Francesco Zummo, από το Παλέρμο, ύποπτος από πολλά χρόνια για διασυνδέσεις με την Cosa Nostra, που είχε ήδη ανακριθεί από τον γνωστό Ιταλό δικαστή για τις διώξεις κατά της Μαφίας, Falcone, προσπαθεί να διασώσει ποσό 20.000.000 ευρώ που κινδυνεύει με δήμευση ως προϊόν εγκληματικών δραστηριοτήτων στην Ιταλία. Στην επιχείρηση του ξεπλύματος έχει την τεχνική συνδρομή συνεργού του χρηματιστή Fabio Petruzzella, αδερφό δικαστικού και κάτοικο Μιλάνου.

Παραρτήματα της Cosa Nostra

Ζήτησαν προς τούτο τη βοήθεια του γνωστού Αλβανού “επιχειρηματία”, που απασχολεί τις διωκτικές αρχές σε Αλβανία, Ελβετία και Ιταλία, Rrezart Taci. Το πρόσωπο αυτό αποτελεί από τις πλέον τυπικές περιπτώσεις των “επιχειρηματιών” που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στις αυλές των αυταρχικών και διεφθαρμένων καθεστώτων της Βαλκανικής. Οι δραστηριότητές του αφορούν στον τομέα των υγρών καυσίμων. Με σχεδόν μηδαμινή εμπειρία στον τομέα, αλλά εξυπηρετώντας παιχνίδια της αλβανικής κυβέρνησης με τον Αζέρο πρόεδρο Αλιέγιεφ, το 2012 αγόρασε τα διυλιστήρια της αλβανικής βιομηχανίας πετρελαίων ARMO.

Υπήρξε, όμως, κάποια απάτη στη συναλλαγή με τους Αζέρους και ο πρόεδρος αλβανικής “τράπεζας” Credins, Artan Santo, δολοφονείται έξω απ’ τα γραφεία της διοίκησης, την άνοιξη του 2014. Ο Taci από τότε βρίσκεται στο εξωτερικό, καθώς στην Αλβανία είναι εκτεθειμένος σε ιδιώτες και κυρίως στην Εφορία και στα Τελωνεία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει μεταφέρει σε τράπεζες της Σιγκαπούρης περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια. Εκεί πρότεινε και στους Ιταλούς της Cosa Nostra να καταλήξουν τα χρήματα τους, αφού κάνουν πρώτο σταθμό σε αλβανική τράπζεζα. Η προμήθεια ορίστηκε στο ποσό των 2.000.000 ευρώ.

Όλα αυτά εμπεριέχονται στο φάκελο των παρακολουθήσεων που η Εισαγγελία του Παλέρμο προσκόμισε στην Ειδική Εισαγγελία πάταξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς στα Τίρανα. Οι Αλβανοί εισαγγελείς έχουν ήδη εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Taci. Προφανώς, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για τον ίδιο, αλλά και για τα πρόσωπα που του παρείχαν την απαιτούμενη κρατική συνδρομή. Δύο συνεργοί του (ο κουνιάδος και άνδρας της προσωπικής του φρουράς) που διευκόλυναν τον 90-χρόνο Ιταλό Zummo να ενεργοποιήσει τους λογαριασμούς σε αλβανικό τραπεζικό ίδρυμα βρίσκονται προφυλακισμένοι, ενώ το προαναφερθέν ποσό είναι υπό κατάσχεση.

Ξέπλυμα στο real estate

Εκείνο που ιδιαίτερα απασχολεί τα ΜΜΕ της Αλβανίας είναι το πρόσωπο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης που αναφέρεται ως διασύνδεση του Taci και που θα διευκόλυνε την όλη επιχείρηση ξεπλύματος των 20 εκατ. Σε αντιδιαστολή με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος προσφέρθηκε να ανακριθεί από τον Γενικό Εισαγγελέα, στα Τίρανα δεν υπάρχει καμιά κυβερνητική αντίδραση.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που τα Τίρανα σιωπούν. Επικαλούμενα την αδυναμία και ανεπάρκεια των “ειδικών φορέων” για την καταπολέμηση της διαφθοράς και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στην πραγματικότητα διευκολύνουν τη διαφθορά και το ξύπλυμα. Η πρωτεύουσα αλλά και οι παράκτιες περιοχές έχουν μετατραπεί σε πλυντήρια μεγάλων χρηματικών ποσών που αναζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις.

Τα ΜΜΕ επισημαίνουν το πιο απλό επιχείρημα: σε μια χώρα που το μέσο εισόδημα για το 70% των νοικοκυριών κυμαίνεται στα 500 δολάρια το μήνα η τιμή πώλησης στα πολυώροφα κτίρια που κατακλύζουν το κέντρο των Τιράνων ξεπερνούν τις 4000 δολάρια ανά τετραγωνικό μέτρο!!! Οι εταιρείες, στο όνομα των οποίων έχουν εκδοθεί οι άδειες οικοδομής, κατά 80% αδυνατούν να δικαιολογήσουν τα ποσά που δαπανούν για την κατασκευή. Παρόλα αυτά, όμως, όπως χαρακτηριστικά επεσήμαινε την περασμένη Κυριακή το Bloomberg, οι αρμόδιες δημοτικές αρχές εισέπραξαν το ποσό για τη χορήγηση της άδειας οικοδομής, όπως και η εφορία εισέπραξε τον φόρο που αναλογεί. Στην ουσία λειτουργούν ως μηχανισμός ξεπλύματος.

Εκθέσεις της MoneyVal (Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Αξιολόγησης Μέτρων κατά του Ξεπλύματος Χρήματος), που είναι Οργανισμός Υποστήριξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατατάσσουν την Αλβανία για έβδομη συνεχή χρονιά στη “γκρίζα λίστα”. Αναλόγως και το State Department, στις ετήσιες εκθέσεις του. Οι εκθέσεις αυτές αναφέρουν ότι σχεδόν στο 70% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν –συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες αρχές καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Αλβανία– δεν υπάρχει δικαιολογία για την προέλευση των χρημάτων.

Στο δε υπόλοιπο 30%, τα χρήματα προέρχονταν από νομιμοποίηση εισοδημάτων από την διακίνηση ναρκωτικών!!! Κατασκευές στο κέντρο των Τιράνων, του Δυρραχίου και της Αυλώνας και τουριστικά συγκροτήματα στα παράλια του Ιονίου (Χιμάρα και Άγιοι Σαράντα) αποτελούν πεδία έλξης για τον αλβανικό υπόκοσμο, την ιταλική μαφία και κατά κανόνα συνεταιρισμών ανάμεσα στους δύο.

Πηγή; slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon