Οθωμανική ανάγνωση της ιστορίας απ’ τον Πρέσβη του Ερντογκάν στα Τίρανα

Δημοσιεύθηκε: 14/12/2021 13:41 Τελευταία Ενημέρωση: 15/12/2021 14:25 Από: Tachydromos

Χωρίς ίχνος διπλωματικού τακτ και με το γνωστό αιχμηρό του ύφος ο καθεστωτικός Πρέσβης της Τουρκίας στα Τίρανα, υπήρξε για άλλη μια φορά προκλητικός. Η πρόκληση του μάλιστα γίνεται σε ένα χώρο ιδιαίτερα ευαίσθητο όπως η Σκόδρα όπου ιστορικά οι συγκρούσεις με θρησκευτικό υπόβαθρο Μουσουλμάνων και Καθολικών είναι έντονες. Επί το πλείστον δε η Σκόδρα βρίσκεται στα σύνορα με το Μαυροβούνιο και ως εκ τούτου ιστορικά έλκει το ενδιαφέρον των Τούρκων σε κινήσεις τακτικής στην περιοχή.

Καθόλου τυχαίο εξ άλλου ότι οι ΝεοΟθωμανοί αξιωματούχοι του Ερντογκάν τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια επισκέψεων στην Αλβανία προβλέπουν ταξίδι στη Σκόδρα σε συνδυασμό με τέλεση θρησκευτικών ακολουθιών. Η στήριξη δε τζαμιών της περιοχής και δραστηριοποίηση Τουρκικών ΜΚΟ είναι δυσανάλογη σε σύγκριση με άλλες περιοχές της χώρας.

Ο Πρέσβης κ. Μουράτ Αχμέτ Υορούκ (Murat Ahmet Yoruk) επέλεξε επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της πόλης, που συμπτωματικά φέρει το όνομα λογίου που αγωνίστηκε ιδιαίτερα για τον δυτικό προσανατολισμό της Αλβανίας και τον εξευρωπαϊσμό της (Λιουίγκ Γκουρακούκι), να κάνει δημόσια γνωστές αντιλήψεις του για την ιστορία της περιοχής. Δεν είναι ΝέοΟθωμανική προσέγγιση. Είναι ύμνος στην Οθωμανική περίοδο και μια ιστορική διαστρέβλωση των πραγμάτων της παρουσίας των Οθωμανών Τούρκων στη Βαλκανική. Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο θα είχε την ψευδαίσθηση ότι τα λεγόμενα του προσλαμβάνουν και ιστορική εγκυρότητα.

Εκμεταλλευόμενος προφανώς της δύσκολη εσωτερική κατάσταση στην Αλβανία και την επιδεινούμενη πολιτική κρίση, ωστόσο ο διπλωμάτης της μεγάλης προστάτιδας της Αλβανίας, Τουρκία, με τα όσα είπε στο χαιρετισμό του επιβεβαίωσε απόλυτα την εκτίμηση ότι η προπαγάνδα της χώρας του δαπανάται ιδιαίτερα στην προσπάθεια μιας καινούργιας συγγραφής της ιστορίας για την περιοχή. Και δυστυχώς βρίσκουν ευήκοο ακροατήριο…

Για τις αντιλήψεις του Τουρκικού καθεστώτος οι Οθωμανοί ήρθαν στην περιοχή ώστε να προστατέψουν τους Αλβανούς!!! Στη γνωστή μάχη του Κοσσυφοπεδίου ο Σουλτάν Μουράτ Α πολέμησε με τους Σέρβους για να κατοχυρώσει δικαιώματα των Αλβανών, είπε ο Τούρκος διπλωμάτης. Προφανώς πρόκειται για αθλιότητες που ωστόσο όμως στηρίζει άλλες προπαγανδιστικές προσπάθειες.

Επί το πλείστον δε για τον Υορούκ οι Οθωμανοί ήρθαν ως ειρηνοποιοί δεδομένου ότι ο Χριστιανικός κόσμος της περιόδου εκείνης μαστίζονταν από εσωτερικές διαμάχες των χριστιανικών ομολογιών. Και το πηγαίνει ακόμη πιο πέρα για να θολώσει τα νερά σε περιβάλλοντα μάλιστα όπως τα Αλβανικά όπου τη συνέχεια της διαστρέβλωσης της ιστορικής πραγματικότητας αναλαμβάνουν άλλοι αμυδρά αμειβόμενοι απ’ τα σακούλια του Μπαμπά Ντοβλέτ (Ντούκα, Τζούφι, Χάρτζι, Μπαλέτα, κ.α.) και είναι εύκολη η δημιουργία της σύγχυσης που επιδιώκει ο Μουράτ Αχμέτ Υορούκ. Οι Οθωμανοί Τούρκοι στήριξαν τους Ορθοδόξους στην περιοχή διότι ήταν η πλειοψηφία και είχαν κατοχυρωμένα δικαιώματα!!! Άρα η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρξε και οντότητα θρησκευτικής ανοχής.

Για να το αποτελειώσει μάλιστα αναφέρθηκε και στην αντίσταση Τούρκου αξιωματούχου τινός, Ριζά Πασά ονομαζόμενου, που συνέχισε να πολεμάει με τους Μαυροβούνιους της Βαλκανικής Συμμαχίας, ακόμη και μετά τη συνθηκολόγηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το έκανε λέει για την εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας.

Έχει και ύμνους για τα εκατοντάδες τζαμιά που οι Οθωμανοί έκτισαν στις περιοχές της Βαλκανικής. Τι τα χρειάζονταν όμως αφού είχαν σεβαστεί την θρησκευτική πραγματικότητα των λαών όπως τη βρήκαν;

Είναι όχι απλά προκλητικοί οι Τούρκοι αντιπρόσωποι πλέον. Στην προκλητικότητα τους γίνονται και αποκαλυπτικοί. Επιβάλλονται ως αφεντικά των εδαφών αυτών της Βαλκανικής δικαιολογώντας το μάλιστα ότι αφενός έχουν ιστορικά δικαιώματα και αφετέρου ότι είναι για το καλό των τοπικών κοινωνιών.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon