Επίσκεψη προέδρου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε: 21/01/2022 23:34 Τελευταία Ενημέρωση: 21/01/2022 23:34 Από: Tachydromos

Στην Αθήνα βρέθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας, Ilirjan Celibashi. Συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη καθώς και με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας κ. Θεόδωρο Οικονόμου.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση, η παροχή και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για το ελληνικό μοντέλο που θα ακολουθήσει η Ελληνική Κυβέρνηση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η Ελλάδα έχει νομοθετήσει την ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς, η δυνατότητα ψήφου Ελλήνων πολιτών στο εξωτερικό είναι πολύ περίπλοκη και δύσκολη, έτσι στις κατά την διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για έρευση συγκεκριμένων λύσεων και βελτιωμένες διαδικασίες προκειμένου η ψηφοφορία των κατοίκων του εξωτερικού να διεξάγεται απλά και αποτελεσματικά.

Επίσης οι δυο πλευρές ανέλυσαν τα μοντέλα ορισμένων βαλκανικών χωρών, όπως το μοντέλο του Κοσόβου και της Βουλγαρίας, τα οποία φαίνεται να είναι αρκετά προηγμένα και πρακτικά.

Ο κ. Βορίδης εξήρε τη συμβολή των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία ως γερές γέφυρες που έχουν ξεπεράσει διαχρονικά τα στερεότυπα και τις διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Celibashi συνοδευόταν από την Αλβανίδα πρέσβη στην Αθήνα, Luela Hajdaraga, και ομάδα νομικών εμπειρογνωμόνων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης αναμένεται να πραγματοποιήσει σύντομα επίσκεψη εργασίας στα Τίρανα.

rtsh.al

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon