Βούλγαροι, σέρβοι και τούρκοι δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα της απογραφής στο Βόρεια Μακεδονία

Δημοσιεύθηκε: 04/04/2022 12:37 Τελευταία Ενημέρωση: 04/04/2022 12:37 Από: Tachydromos

Τα αποτελέσματα της απογραφής τα αμφισβήτησαν την Παρασκευή και το Δημοκρατικό Κόμμα των Σέρβων και η σερβική κοινότητα στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία, στη Βόρεια Μακεδονία ζουν γύρω στις 26 χιλιάδες σέρβοι είτε το 1,3%.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας αντέδρασε την Παρασκευή σχερικά με τα αποτελέσματα της απογραφής του του πληθυσμού, αμισβητώντας τον αριθμού του βουλγαρικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η Κρατική Στατιστική Υπηρεσία, στη Βόρεια Μακεδονία ζούνε 3.5004 βούλγαροι.

"Πώς είναι δυνατό να έχει τέτοια μεγάλη διαφορά μεταξύ εκείνων που δηλώθηκαν ως βούλγαροι (3.504) και του αριθμού των άνω των 100 χιλιάδων, οι οποίοι είναι κάτοχοι της βουλγαρικής ιθαγένειας. Αντικείμενο ανάλυσης είναι και το γεγονός ότι 7.2% των πολιτών της γειτονικής χώρας δεν εμφανίζονται καταμετρημένοι ενεργά.

Βάσει πληροφορειών, τα δεδομένα γι αυτούς συλλέχθησαν από συγκεκριμένη βάση πληροφόρησης, χωρίς όμως να αναφέρεται η εθνική ή η θρησκευτική καταγωγή τους", αναφέρεται στην αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας.
Τα αποτελέσματα της απογραφής αμφισβήτησαν την Παρασκευή και το Δημοκρατικό Κόμμα των Σέρβων και η σερβική κοινότητα στη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με της Κρατική Στατιστική Υπηρεσία, στη Βόρεια Μακεδονία ζουν γύρω στις 26 χιλιάδες σέρβοι είτε το 1.3% του πληθυσμού.

Και η τουρκική μειονότητα δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα, αφού αξιώνει ότι οι τούρκοι είναι περισσότεροι από τα επίσημα στοιχεία γύρω των 75 χιλιάδων ατόμων είτε 3.84%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η αποαγραφή του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία διενεργήθηκε βάσει όλων των ευρωπαϊκών στάνταρ. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαίκής Επιτροπής, Ana Pisonero, είπε την Παρασκευή ότι "ο νόμος και η μεθοδολογία που βασίζονται η κατάρτιση, η οργάνωση και η εφαρμογή της απογραφής ήταν στη γενικότητα σε συνταύτιση με τα αντίστοιχα στάνταρ που ορίχει η στατιστική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Στη Βορεια Μακεδονία, βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν στις 30 Μαρτίου, ζούνε 1.836.713 κάτοικοι είτε 10% λιγότεροι από την απογραφή του έτους 2002, εκ των οποίων 58.44% βορειομακεδόνες και 24.3% αλβανοί.

dosja.al

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon