Εταιρεία πασχίζει να ανταποκριθεί στις παραγγελίες για ασθενοφόρα που θα σταλούν στην Ουκρανία

Δημοσιεύθηκε: 18/05/2022 11:13 Τελευταία Ενημέρωση: 18/05/2022 11:13 Από: Tachydromos

Μια μικρή εταιρεία στην Αλβανία πασχίζει να ανταποκριθεί στις παραγγελίες για την παραγωγή ασθενοφόρων που πρόκειται να σταλούν στην Ουκρανία.

«Μας ζητήθηκε σε δύο εβδομάδες να κατασκευάσουμε 11 ασθενοφόρα και να τα στείλουμε στην Ουκρανία», μια διαδικασία που συνήθως απαιτεί δουλειά δύο μηνών, είπε η Αλβανίδα επιχειρηματίας, Αριέτα Πούκα, στο πρακτορείο Reuters, μιλώντας για την πρώτη παρτίδα από τα περίπου 500 ασθενοφόρα που κυβερνήσεις και υπηρεσίες σχεδιάζουν να στείλουν στην Ουκρανία.

Η εταιρεία που απασχολεί 14 άτομα, εκ των οποίων 3 Τούρκοι, έχει κληθεί να κατασκευάσει εκατοντάδες ασθενοφόρα, αλλά αντιμετωπίζει δυσκολίες όσον αφορά στην ανεύρεση οχημάτων στην Αλβανία.

«Έχουμε παραγγελίες για να φτιάξουμε έως και 500 ασθενοφόρα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων θωρακισμένων, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε τα βαν», δήλωσε η Πούκα την Τρίτη (17/5) έξω από το εργοστάσιο της στα περίχωρα των Τιράνων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι εργαζόμενοι παίρνουν καινούργια βαν Ford και τα μετατρέπουν, τοποθετώντας εξοπλισμό όπως μπουκάλες οξυγόνου, μπλε φάρους και σειρήνες. Η παραγγελία για τα πρώτα 11 ασθενοφόρα έγινε από υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Μόλις είναι έτοιμα θα μεταφερθούν στην Πολωνία και από εκεί στην Ουκρανία.

Η Αριέτα Πούκα, της οποίας η εταιρεία Timak έχει κατασκευάσει ασθενοφόρα για την Αλβανία και τη Λιβύη, σημειώνει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για 50 ασθενοφόρα.

Η πρώτη συμφωνία για την Ουκρανία μπορεί να μην υπήρξε η πιο συμφέρουσα οικονομικά, δεδομένης και της πολύ μικρής προθεσμίας, αλλά η Πούκα ένιωσε υποχρεωμένη να αναλάβει την αποστολή. «Επιθυμία μας ήταν να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας για την Ουκρανία… Σε τέτοιους καιρούς δεν πρέπει να σκέφτεται κανείς μόνο τα χρήματα», εξήγησε.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Αλβανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ακολούθησε τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και την απαγόρευση σε ρωσικά αεροσκάφη να εισέλθουν στον εναέριο χώρο της.

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, ο δήμος Τιράνων μετονόμασε τον δρόμο όπου βρίσκονται οι πρεσβείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε «Ελεύθερη Ουκρανία» για να τιμήσει την ουκρανική αντίσταση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι συνήθως το κυρίαρχο θέμα συζήτησης όταν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Timak κάνουν ένα διάλειμμα για τσιγάρο. «Βλέποντας όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες… εργαζόμαστε πυρετωδώς για να ετοιμάσουμε τα ασθενοφόρα για την Ουκρανία», λέει ο Ιζέτ Μπιτίκι, ο οποίος δηλώνει ξυλουργός.

Πηγή:www.iefimerida.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon