Διαδικασίες τροποποίησης νομοθετημάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΕΜ

Δημοσιεύθηκε: 01/07/2022 15:17 Τελευταία Ενημέρωση: 05/07/2022 12:39 Από: Tachydromos

Ενώ υφίστανται ουσιαστικές διαφορές και διιστάμενες απόψεις σε ότι αφορά την διοικητική οργάνωση και δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, η μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αναθεώρησης συγκροτήθηκε ως τέτοια και προχωράει τις εργασίες της.

Η αναθεώρηση του πλαισίου προτάθηκε από πλευράς του Δημοκρατικού Κόμματος, ως όρος μάλιστα εξομάλυνσης του εσωτερικού πολιτικού βίου μαζί με δύο τρεις άλλες προτάσεις του όπως αυτή του ελέγχου περιουσιακών στοιχείων και δημόσιας εικόνας του πολιτικού προσωπικού της χώρας, την ριζική τροποποίηση του νομικού πλαισίου περί εκλογών κ.α. Ενδεικτικό της απόκλισης των θέσεων κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επί του θέματος είναι ότι ενώ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας η πρόταση είναι για περεταίρω μείωση του αριθμού των δήμων με τους οποίους διαρθρώνεται ο αυτοδιοικητικός μηχανισμός από την αντιπολίτευση η πρόταση είναι για αύξηση τους σε τουλάχιστον 100 από περίπου 60 που είναι σήμερα. Τα αριθμητικά του μεγέθη ποικίλουν επίσης από τέτοιους όπως του Πουστέτς ή της Δρόπολης και Χιμάρα (3500 ή 5500 πολίτες) σε άλλους όπως των Τιράνων με πλέον του μισού εκατομμύριο κατοίκους.

Να επισημανθεί δεόντος το γεγονός ότι από πλευράς της αντιπολίτευσης προτάθηκε ως μέλος της Επιτροπής Αναθεώρησης ο Πρόεδρος της Ένωσης για Ανθρώπινα Δικαιώματα κ. Βαγγέλης Ντούλες, έμμεση ένδειξη ότι δίνεται πολιτική σημασία σε ανησυχίες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στο ευαίσθητο πεδίο αυτό. Συνδυαστικά να αναφερθεί επίσης ότι Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η βουλευτής Αυλώνας Ανίλα Ντενάϊ του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Οι ουσιαστικές ανησυχίες της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για την διάρθρωση της διοικητικής δομής της χώρας – βασική όπως διατείνονταν μεταρρύθμιση του ΣΚ που μόλις είχε λάβει τη διακυβέρνηση – που παραβιάζει παραμέτρους των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων όπως προβλέπονται στη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν συμμερίστηκε η Κυβέρνηση. Μετατράπηκαν σε ουσιαστική διαφορά και σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου των Τσάμηδων με χειρονομίες του Πρωθυπουργού Ράμα οδήγησαν σε αποφάσεις ρήξης του ΚΕΑΔ και απομάκρυνσης του απ’ τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Είναι σαφές ότι οι διαφωνίες εκείνες παραμένουν και ο χρόνος αποδεικνύει καλύτερα το βάσιμο των καταγγελιών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ – ΚΕΑΔ ότι ορισμένες προβλέψεις και ρυθμίσεις έχουν σαφές στόχο την πολιτική χειραγώγηση της ΕΕΜ και την στέρησης δυνατοτήτων για αυτόνομη τοπική διακυβέρνηση.

Η περίπτωση της σύνθεσης του Δήμου Χιμάρας είναι η πλέον ενδεικτική. Χωρίς να είναι μόνο εκεί το πρόβλημα.

Αναλόγως ιστορικές κοινότητες όπως η Τσούκα ή το Μουρσί αποκλείστηκαν από άλλες πιθανές λύσεις και συμπεριλήφθηκαν στα αφύσικα μορφώματα.

Πέραν τούτων είναι τόσο αρνητικές και επί το πλείστον χειροπιαστές οι αρνητικές συνέπειες της πολυδιαφησμένης διοικητικής μεταρρύθμισης η οποία στηρίχθηκε συν τις άλλοις πλουσιοπάροχα με πόρους απ’ την ΕΕ. Μάλλον θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πλήρη αποτυχία.

Σε δύο δήμους άμεσου ενδιαφέροντος και αναφορά για τον γηγενή Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό, της Δρόπολης και Φοινίκης ας αναφερθεί ενδεικτικά μόνο ότι ουσιαστικά συστατικά τους όπως στον πρώτο η περιοχή του Μικρού Πωγωνίου και στον δεύτερο η Ρίζα – Λεσνίτσα παραμένουν αποκομμένες και απροσπέλαστες λόγω παντελούς έλλειψης συγκοινωνιών. Εξ άλλου φιλότιμες προσπάθειες υπαλλήλων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τίρανα και των προϊσταμένων του Γενικού Προξενείου στο Αργυρόκαστρο (ξενάγησαν στην περιοχή και τον ΥφΥπΕξ κ. Φράγκογιάννη) περισσότερο λειτούργησαν σαν συνηγορία των υποτακτικών του Ράμα – δημοτικών αρχών- ότι κάτι κάνουν, παρά προσέφεραν κάτι ουσιαστικό προς τη λύση.

Σε ότι αφορά δε στην άμεση συσχέτιση διοικητικής μεταρρύθμισης και δικαιωμάτων για τα μέλη της ΕΕΜ ισχύει η παρατήρηση της Επιτροπής Επίβλεψης της Εφαρμογής της Σύμβασης Πλαισίου για τις Εθνικές Μειονότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης που παροτρύνει την κυβέρνηση της Αλβανίας ώστε να εφαρμόζεται το ποσοστό του 20% μελών των μειονοτήτων όχι επί των μεγάλων δήμων αλλά στις δημοτικές τους ενότητες ή τις πρώην επαρχίες. Παραμένει πρόκληση για την πολιτεία της Αλβανίας και το νομοθετικό σώμα της Βουλής ώστε να ανταποκριθεί και σε διαχρονική τεκμηριωμένη απαίτηση της ΕΕΜ ώστε να αναγνωριστεί μεγαλύτερος θεσμικός ρόλος στις κοινότητες. Μπορεί ο θεσμός αυτός για την Αλβανία να μην έχει σπουδαία σημασία, ωστόσο για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό αποτελεί πεμπτουσία συμμετοχής, δημοκρατίας, αυτοργάνωσης. διαιώνισης και αλληλεγγύης.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon