Το πλωτό ηλιακό πάρκο ολοκληρώθηκε μετά την καταστροφή μέρος του πάνελ

Δημοσιεύθηκε: 12/07/2022 08:47 Τελευταία Ενημέρωση: 12/07/2022 08:47 Από: Tachydromos

Η Statkraft εγκαινίασε το τελικό στάδιο του πλωτού ηλιακού της σταθμού στην Αλβανία, μετά τα αρχικά παιδικά προβλήματα, όπως η βύθιση μέρους των πάνελ λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη λειτουργίας.

Η εταιρεία εγκαινίασε τέσσερις πλωτές μονάδες στον ταμιευτήρα Banja στη νοτιοανατολική Αλβανία, ακριβώς δίπλα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Banja 72MW της εταιρείας. Η συνδυασμένη ισχύς των μονάδων είναι 2MW με περίπου 6.400 πάνελ.

Η πρώτη σειρά πάνελ δρομολογήθηκε πέρυσι, αλλά αμέσως βυθίστηκε. Ωστόσο, ανασυγκροτήθηκε και οι άλλοι τρεις προγραμματισμένοι δακτύλιοι δρομολογήθηκαν. Το έργο κόστισε συνολικά 2 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η Voltania ανακοίνωσε ότι ξεκινούσε τις εργασίες για το ηλιακό πάρκο Karavasta, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Εκτείνεται σε 196 εκτάρια και θα έχει δυναμικότητα 140 MW, αποτελούμενο από 240.000 πάνελ.

Η Voltalia κέρδισε 30ετή σύμβαση παραχώρησης για την περιοχή, με το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας να πωλείται μέσω 15ετούς σύμβασης στον δημόσιο φορέα εκμετάλλευσης της Αλβανίας, ενώ το υπόλοιπο θα πωλείται σε ιδιώτες. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ένα δεύτερο έργο βρίσκεται στα σκαριά στο Spitalla, το οποίο θα έχει δυναμικότητα 100 MW.

Η Αλβανία είναι σήμερα πρωτοπόρος στην περιοχή όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ωστόσο, η έλλειψη δυνατοτήτων αποθήκευσης σημαίνει ότι πρέπει να εισάγει ορυκτή ενέργεια για να καλύψει την εποχιακή ζήτηση. Η χώρα δεν παράγει ή χρησιμοποιεί επί του παρόντος καθόλου φυσικό αέριο, αν και αυτό πρόκειται να αλλάξει, καθώς η κυβέρνηση έχει αναπτύξει μια σειρά νέων έργων, τόσο ιδιωτικών όσο και δημόσιων, τους τελευταίους μήνες.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι ο ενεργειακός γίγαντας Shell θα μπορούσε να ανακοινώσει μια σημαντική ανακάλυψη που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Αλβανία, η οποία θα μπορούσε να αλλάξει την ενεργειακή προοπτική της χώρας και της Ευρώπης.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon