Politico: H Γερμανία σκληραίνει τη στάση της έναντι της Τουρκίας * Τελευταίο σημάδι ο διάλογος Μπέρμποκ – Τσαβούσογλου

Δημοσιεύθηκε: 01/08/2022 21:51 Τελευταία Ενημέρωση: 01/08/2022 21:51 Από: Tachydromos

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπάερμποκ είχε μια έντονη ανταλλαγή απόψεων με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ζωντανή συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη — σε ένα τελευταίο σημάδι ότι η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας σκληραίνει την προσέγγισή της προς την Τουρκία, αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του με τίτλο “Η νέα πολιτική της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας – Σύγκρουση Γερμανίας – Τουρκίας LIVE”.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν ήδη έξαλλος με τα σχόλια που είχε κάνει νωρίτερα την ίδια ημέρα η Μπέρμποκ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα επισημαίνοντας τη δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ότι «τα ελληνικά νησιά Λέσβος, Χίος, Ρόδος και πολλά άλλα είναι ελληνικά εδάφη και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα αμφισβητήσει».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και η δήλωση Τσαβούσογλου που «νοστάλγησε» την Άνγκελα Μέρκελ.

«Όταν η Μέρκελ ήταν εκεί, η θέση της Γερμανίας ήταν ισορροπημένη, θα μπορούσε να μεσολαβήσει» είπε ο Τσαβούσογλου για να καταλήξει ότι «τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, δεν πρέπει να αποτελούν εργαλείο πρόκλησης και προπαγάνδας ειδικά από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά» είπε.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά και στα όσα είπε ο Νίκος Δένδιας για τις γερμανικές αποζημιώσεις, την διευθέτηση των οποίων χαρακτήρισε «κυρίως θέμα αρχής», που θα βοηθούσε τις ελληνογερμανικές σχέσεις και κατέληξε με την απάντηση που έδωσε η γερμανίδα ΥΠΕΞ.

«Κατανοώ ότι, σε αντίθεση με τη Γερμανία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι αυτό το νομικό ζήτημα έχει κλείσει. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε περαιτέρω», προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συζητήσεις για επενδύσεις σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν από τη γερμανική κατοχή εν καιρώ πολέμου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε, έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από την Αθήνα για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των ελληνικών νησιών, να κατηγορήσει το Βερολίνο πως «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων».

Με πληροφορίες από Politico

https://hellasjournal.com/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon