Το Δεκαπενταύγουστο – Πάσχα του καλοκαιριού

Δημοσιεύθηκε: 16/08/2022 15:21 Τελευταία Ενημέρωση: 19/08/2022 18:11 Από: Tachydromos

Πάσχα του καλοκαιριού αποκαλούν οι Έλληνες σε όλη τη γεωγραφία της παρουσίας του Ελληνισμού, την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η ευλάβεια των Ελλήνων εξ άλλου στο πρόσωπο της Παναγίας Θεοτόκου είναι βασικό γνώρισμα της θρησκευτικότητας και ευλάβειας τους…

Ουσιαστικό όμως Πάσχα θερινό, ανάσταση στην κοινωνία, είναι το Δεκαπενταύγουστο στα μέρη της Βόρειας Ηπείρου. Και σε χρόνο αυτές τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Τούτο διότι τα χωριά και οι πόλεις μας, οι ενορίες κι κοινότητες μας, έχοντας τόσο έντονο το φαινόμενο της προσωρινής μετεγκατάστασης των πληθυσμών τους και άλλο τόσο συγκινητική την προσωρινή επιστροφής αυτές τις μέρες του ευλογημένου Αυγούστου ζουν ανάσταση, βιώνουν πραγματικά την αίσθηση ότι η Παναγία Μητέρα είναι δίπλα τους και δεν εγκαταλείπει στις δυσκολίες αυτούς που την αγαπούν και τη σέβονται…

Και πάλι φέτος, μάλιστα μετά την αναγκαστική διακοπή των προηγούμενων 2 χρόνων λόγω της Πανδημίας του Κοροναϊού, αποδείχτηκε τούτο περίτρανα: αφενός η αγάπη για το πρόσωπο της Παναγίας Θεοτόκου και αφετέρου η βαθιά σύνδεση του Βορειοηπειρώτη με την γενέθλια γης.

Τα χωριά μας, οι κοινότητες μας, οι ενορίες μας σε όλη τη γεωγραφία της σημερινής Αλβανίας για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν ότι έχουν ζωή κι έχουν προοπτική. Ότι η εγκατάσταση σε πόλεις και στην πρωτεύουσα της Ελλάδας ουσιαστικά είναι σαν εσωτερική αποδημία και λειτουργεί ευεργετικά. Στην αναβάπτιση στον ελληνισμό, στην ουσιαστική πνευματική καλλιέργεια μιας νέας γενιάς ελεύθερης και χειραφετημένης, σε μια κοινωνία ανθρώπων που ευημερούν και προοδεύουν.

Που όμως δεν παραβλέπουν τις υποχρεώσεις έναντι της πίστης των Πατέρων. της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και της ιδιαίτερης Πατρίδας επίσης.

Είναι εξ άλλου τόσοι πολλοί οι ναοί οι αφιερωμένοι στην Παναγία και την Μετάσταση της στους Ουρανούς, τα μοναστήρια και τα προσκυνήματα που τιμώνται στην Κοίμηση Της την Αγία, που αφενός μαρτυρούν την ευλάβεια των προγόνων μας στο πρόσωπο της Παναγίας. Αφετέρου δε λειτουργούν σαν μαγνήτης για μεγαλύτερους και νέους να έρθουν και να ζωντανέψουν με την παρουσία τους αυτά τα σημεία της μαρτυρίας.

Πάσχα του καλοκαιριού η Κοίμησης της Παναγίας. Και ο Αρχιεπίσκοπος μας Αναστάσιος όλα αυτά τα χρόνια, απ’ τον πρώτο κιόλας της παρουσίας του στην Αλβανία, το μακρινό εκείνο 1991, μας έχει συνηθίσει να είναι κοντά μας. Να χαίρετε την βαθιά μας πνευματική σχέση με την Παναγία – απόδειξη ακράδαντη της ελληνικής ρίζας και της Ορθοδόξου μαρτυρίας – και να μας παροτρύνει πατρικά στη συνέχεια της ιστορικής πορείας. Και πάντοτε και με συγκεκριμένες χειρονομίες για την διαιώνιση και υποστήριξη της ελπίδας.

Άλλοτε εγκαινιάζοντας ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο για τον Σεπτέμβρη, άλλοτε θεμελιώνοντας κάποιο ναό ή αναστήλωση. Κυρίως όμως με τόσα Εγκαίνια Ναών σε διάφορες ενορίες της περιοχής.

Που έχουν να το θυμούνται. Εξ άλλου ο οικείος και αρμόδιος Μητροπολίτης Αργυρόκαστρου κ. Δημήτριος επιμένει τόσο πολύ στην εμπέδωση παράδοσης στην μνημόνευση των επετείων των εγκαινίων. Διότι λειτουργεί ευεργετικά στην δόμηση της ενορίας ως βασική ευχαριστιακή κοινότητα και κύτταρο της εκκλησιαστικής ζωής.

Και φέτος σε τόσες ενορίες και ιστορικές μας μονές, σε μεγάλα και μικρότερα οικιστικά κέντρα, σε πόλεις και χωριά υπήρξες η δυνατότητα ώστε οι πιστοί να μετέχουν της Θείας Λειτουργίας για την Κοίμηση της Θεοτόκου. Μπορεί οι ιερείς μας να είναι λίγοι σε σύγκριση με τις ανάγκες είναι όμως η βούληση τους, η ετοιμότητα να προσφέρουν πέραν από τις φυσικές δυνάμεις, τέτοια που καλύπτει περισσότερες ενορίες απ’ τα λογικά δυνάμενα. Διότι χαριτώνει η Παναγία και καθιστά δυνατά τα αδύνατα!

Και μαζί με τις λατρευτικές συνάξεις και τα λαϊκά πανηγύρια. Που επίσης τόση έντονη σχέση έχουν με την ιστορική μας παράδοση και επιπλέον συμβάλουν τόσο στην ενίσχυση και διαιώνιση του αισθήματος της κοινότητας, της κοινωνίας.

Ανάσες βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν αυτές τις ημέρες του Αυγούστου οι περιοχές του Ελληνισμού στη Βόρεια Ήπειρο.

Γιατί η Παναγία μας είναι Παντάνασσα. Όλους τους αγαπά, όλους τους στέργει, όλους στηρίζει στην αγάπη Της!

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon