Η Αλβανία ανακοινώνει πακέτο βοήθειας για την κρίση- μη ευχαριστημένοι οι επικριτές

Δημοσιεύθηκε: 07/09/2022 08:45 Τελευταία Ενημέρωση: 07/09/2022 08:45 Από: Tachydromos

Η υπουργός Οικονομικών, Delina Ibrahimaj, ανακοίνωσε ότι το πακέτο μέτρων κατά της κρίσης συνολικού ύψους περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία του πληθυσμού από την άνοδο των τιμών θα ανακοινωθεί σε λίγες ημέρες, αλλά δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι.

Στην Επιτροπή Οικονομίας, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του 2022, η Ibrahimaj δήλωσε ότι τα μέτρα του πακέτου κατά της κρίσης θα διαρκέσουν περισσότερο από το πρώτο πακέτο, το οποίο ήταν για τρεις μήνες.

«Πρόκειται για μια στήριξη που στοχεύει να είναι πιο μακροπρόθεσμη από την προηγούμενη και θα στοχεύει στις κατηγορίες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε η υπουργός.

Σύμφωνα με την Ibrahimaj, η οικονομική ανάπτυξη για το 2022 αναμένεται να ξεπεράσει το 3,2%, καθώς τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση επηρέασαν τη μείωση της κατανάλωσης.

«Η οικονομική ανάπτυξη για το 2022 θα είναι πάνω από 3,2%. Οι προβλέψεις μας για το τέλος του 2022, αλλά και για το 2023, μιλούν για μείωση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία επηρεάζεται κυρίως από τον φόβο της μειωμένης κατανάλωσης που επηρεάζεται από τις τιμές».

Ο βουλευτής Erion Brace από το κόμμα της Ibrahimaj επέκρινε την αμέλεια της κυβέρνησης για τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει ένα σχέδιο εξοικονόμησης πόρων για τους δημόσιους οργανισμούς και όχι μόνο. Όλη η Ευρώπη το κάνει, μόνο που εμείς συνεχίζουμε να τα βάζουμε με την ηλεκτρική ενέργεια. Όποιος το θέλει για πολυτέλεια, πρέπει να πληρώσει διαφορετικό τίμημα από έναν συνταξιούχο», είπε.

Η υπουργός δέχτηκε σκληρή κριτική από μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία καταδίκασαν το σοσιαλιστικό κόμμα για τον σχεδιαζόμενο ξύλινο κήπο ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ που θα κατασκευαστεί εντός του χώρου του πρωθυπουργικού γραφείου, τον λεγόμενο «Κήπο της Εδέμ».

«Το δημόσιο χρέος είναι πάνω από το 100%. Δεν ακούτε ιδέες όταν θέλουμε να βοηθήσουμε στην οικονομική κρίση. Σας ρωτάω για την εγκατάσταση και πώς με επαγγελματική συνείδηση, μπορείτε να το επιτρέψετε. Πώς έχετε αυτή την επένδυση των 4 εκατομμυρίων ευρώ σήμερα;», δήλωσε ο βουλευτής Leskaj.

Η υπουργός δεν απάντησε στην ερώτηση.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon