Washington Post: Το μυστικό σχέδιο των Ρώσων για την αποδυνάμωση του δημοκρατικού συστήματος σε πάνω από 20 χώρες

Δημοσιεύθηκε: 16/09/2022 08:11 Τελευταία Ενημέρωση: 16/09/2022 08:11 Από: Tachydromos

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ρωσία διοχέτευσε μυστικά τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια - Χώρες όπου εντοπίστηκαν τέτοιες δραστηριότητες είναι μεταξύ άλλων η Αλβανία, το Μαυροβούνιο και η Μαδαγασκάρη

Δημοσίευμα της Washington Post αναλύει τη ρωσική εμπλοκή σε προεκλογικές εκστρατείες διαφόρων χωρών ανά τον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα άρθρο της δημοσιογράφου Missy Ryan υποστηρίζει πως η Ρωσία, το 2014, διοχέτευσε μυστικά τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους, σε περισσότερες από είκοσι χώρες ανά τον κόσμο, σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα πέρα από τα σύνορά της, όπως αναφέρει μια πρόσφατη έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Σύμφωνα με την Washington Post, η Μόσχα σχεδίασε να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα ως μέρος της κρυφής εκστρατείας της για την αποδυνάμωση των δημοκρατικών συστημάτων και την προώθηση παγκόσμιων πολιτικών δυνάμεων, οι οποίες θεωρούνται ευθυγραμμισμένες με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την έκθεση την οποία ζήτησε η Διοίκηση Biden το περασμένο καλοκαίρι.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος - όπως και άλλοι αξιωματούχοι - μίλησε σε δημοσιογράφους την Τρίτη υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να αποχαρακτηρίσει ορισμένα από τα ευρήματα της έκθεσης σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της δυνατότητας της Ρωσίας να επηρεάζει τα πολιτικά συστήματα σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και αλλού.

«Ρίχνοντας φως στη ρωσική πολιτική μυστικών χρηματοδοτήσεων και τις ρωσικές προσπάθειες να υπονομευθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες, προειδοποιούμε αυτά τα ξένα κόμματα και τους υποψηφίους ότι αν αποδεχτούν κρυφά ρωσική χρηματοδότηση, μπορούμε και θα το αποκαλύψουμε», είπε ο αξιωματούχος.

Χώρες όπου εντοπίστηκαν τέτοιες δραστηριότητες είναι η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Μαδαγασκάρη και, ενδεχομένως, ο Ισημερινός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Αξιωματούχοι έκαναν λόγο για μια ασιατική χώρα, την οποία αρνήθηκαν να κατονομάσουν, όπου όπως είπαν, ο Ρώσος Πρέσβης έδωσε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά σε έναν υποψήφιο για την Προεδρία.

Είπαν επίσης ότι δυνάμεις που συνδέονται με το Κρεμλίνο έχουν χρησιμοποιήσει επίσης εταιρείες-βιτρίνες, δεξαμενές σκέψης και άλλα μέσα για να επηρεάσουν πολιτικά γεγονότα, μερικές φορές προς όφελος ακροδεξιών ομάδων.

Ο ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εντόπισε μια άνοδο στη ρωσική πολιτική μυστικών χρηματοδότησεων, το 2014.

Η έκθεση δεν αφορούσε τις ρωσικές δραστηριότητες εντός των ΗΠΑ. Εκτιμήσεις τόσο από τις υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ όσο και από μια διακομματική έρευνα της Γερουσίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία υπό τον Πρόεδρο Putin ξεκίνησε εκστρατεία για να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές του 2016 ώστε να βοηθήσει τον τότε υποψήφιο D. Trump, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Έγγραφο του State Department, την περασμένη Δευτέρα, προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ σε περισσότερες από 100 χώρες περιέγραψε τις φερόμενες ρωσικές δραστηριότητες και πρότεινε μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους για να τις αντιμετωπίσουν, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, ταξιδιωτικών απαγορεύσεων ή απέλασης ύποπτων Ρώσων κατασκόπων που εμπλέκονται σε δραστηριότητες πολιτικής μυστικών χρηματοδοτήσεων.

Το έγγραφο, το οποίο οι αξιωματούχοι έδωσαν στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η ρωσική πολιτική χρηματοδοτήσεων μερικές φορές εποπτευόταν από Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομοθέτες, και υλοποιήθηκε από θεσμούς συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας.

Κατονομάζονται επίσης, Ρώσοι ολιγάρχες οι οποίοι συμμετείχαν σε «χρηματοδοτικά σχήματα», συμπεριλαμβανομένων των Yevgeniy Prigozhin και Aleksandr Babakov.

Ο Prigozhin, γνωστός ως «σεφ του Putin», αφού κέρδισε τεράστια ποσά από συμβάσεις τροφοδοσίας της ρωσικής κυβέρνησης, κατηγορήθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους, το 2018, για απόπειρα παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Συνδέθηκε με την ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων Wagner και καταζητείται από το FBI.

Ο Babakov είναι Ρώσος βουλευτής ο οποίος φέρεται να συμμετέχει σε χρηματοδότηση ακροδεξιού κόμματος στη Γαλλία.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κρυπτονομίσματα, μετρητά και δώρα για να διαμορφώσει πολιτικά γεγονότα σε άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας συχνά λογαριασμούς και πόρους ρωσικών Πρεσβειών για να το κάνει, αναφέρει το έγγραφο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Κατά τους επόμενους μήνες, η Ρωσία μπορεί ολοένα και περισσότερο να βασίζεται στη μυστική εργαλειοθήκη επιρροής της, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής μυστικών χρηματοδοτήσεων, στην Κεντρική και Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα των διεθνών κυρώσεων και να διατηρήσει την επιρροή της σε αυτές τις περιοχές, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία» αναφέρεται στο έγγραφο.

Αμερικανοί διπλωμάτες ενημερώνουν τους ομολόγους τους σε άλλες χώρες για αυτές τις δραστηριότητες, σημειώνεται. «Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», σχολίασε ανώτερος αξιωματούχος.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζητούν, επίσης, από τα κράτη- εταίρους να μοιραστούν τις δικές τους πληροφορίες σχετικά με τη ρωσική χρηματοδότηση για να βοηθήσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα του τι κάνει η Ρωσία.

Αν και η έκθεση δεν αφορούσε τις προσπάθειες άσκησης ρωσικής επιρροής στις ΗΠΑ, ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι το ζήτημα παραμένει μια σημαντική πρόκληση που απαιτεί συνεχή δουλειά για τη διαφύλαξη του πολιτικού συστήματος και των εκλογών των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε και αυτήν την τρωτότητα» δήλωσε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πηγή: skai.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon