«Φιλιππινέζα» του Ερντογάν ο Ράμα – Κλείνει τα σχολεία του Γκιουλέν

Δημοσιεύθηκε: 23/09/2022 21:56 Τελευταία Ενημέρωση: 25/09/2022 08:32 Από: Tachydromos

Η υπουργός Παιδείας της Αλβανίας υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το κλείσιμο τουρκόγλωσσου Λυκείου στο κέντρο των Τιράνων, το οποίο ανήκε στο Ίδρυμα Παιδείας “Γκουλιστάν”, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Δικτύου Χισμέτ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν. Πρόκειται για το Λύκειο “Μεχμέτ Ακίφ Ερσόϋ”. Για την ακύρωση της άδειας λειτουργίας του εν λόγω Λυκείου που έχει 160 μαθητές, απαιτούνταν κυβερνητική απόφαση δεδομένου ότι το Λύκειο είχε άδεια που είχε παραχωρηθεί από την κυβέρνηση το 1998 για Λύκεια που διδάσκουν μαθήματα και σε ξένη γλώσσα.

Προχθές, με απόφαση της υπουργού Παιδείας είχε ακυρωθεί και η άδεια λειτουργίας (με άμεση ισχύ) και του επίσης τουρκόγλωσσου Νηπιαγωγείου “Ζιμπεϊντέ Χανέμ” στην ίδια περιοχή των Τιράνων, που επίσης συνδέεται με το Δίκτυο Γκιουλέν. Οι ιθύνοντες των δύο ανωτέρω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θεωρούν τις αποφάσεις της αλβανικής κυβέρνησης επακόλουθο της υποταγής του Έντι Ράμα σε εντολές Ερντογάν. Επιβεβαιώνει ουσιαστικά, την προσκόλληση της Αλβανίας στη νεοοθωμανική Τουρκία.

Ο Ερντογάν απαιτεί ολοένα και πιο πιεστικά από τα Τίρανα, την Πρίστινα και τα Σκόπια να απαγορεύσουν τη λειτουργία και να εκδιώξουν εκπαιδευτικά ιδρύματα και ιδρύματα φροντίδας υγείας και φιλανθρωπίας που χρηματοδοτούνται από το δίκτυο Γκιουλέν. Παρότι υπηρεσίες των ΗΠΑ ευθέως και εμμέσως έχουν προσπαθήσει να προστατεύσουν τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του δικτύου στην Αλβανία, φαίνεται ότι η ζυγαριά των πιέσεων έγειρε προς την πλευρά της Άγκυρας.

Οι υπεύθυνοι των ιδρυμάτων έχουν αποταθεί στα δικαστήρια αξιώνοντας την άρση των κυβερνητικών αποφάσεων, αλλά αυτό θεωρείται μάλλον απίθανο. Στο παρελθόν τα ιδρύματα του Γκιουλέν έχουν δεχθεί ελέγχους εισαγγελικών αρχών για ζητήματα απόκρυψης κερδών και ξεπλύματος χρήματος. Παρόλο που οι έρευνες αποδείχθηκαν άκαρπες, η δημοσιότητα έριξε σκιά στη φήμη των ιδρυμάτων, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν οι εγγραφές μαθητών, λόγω δισταγμών των γονέων.

Παιχνίδι τρομοκράτησης

Είναι ενδεικτικό ότι Τούρκοι εκπαιδευτικοί σ’ αυτά τα σχολεία, που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέονται με το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο θεωρεί “τρομοκρατική οργάνωση”, είχαν συλληφθεί και απελαθεί με συνοπτικές διαδικασίες, κατά παράβαση μάλιστα της σχετικής νομοθεσίας. Για την πρακτική της αυτή η κυβέρνηση Ράμα έχει επανειλημμένως κατακριθεί. Πριν μια εβδομάδα, μάλιστα, παρά την κατακραυγή και την πίεση ΜΜΕ, δικηγόρων και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνελήφθη και παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές μέσα σε λίγες ώρες ο νεαρός Τούρκος δημοσιογράφος και ειδικός της πληροφορικής Αχμέτ Εμρέ Ολούρ. Ο Ολούρ θεωρείται από την Άγκυρα συνεργάτης του μαφιόζου Σαντάτ Πεκέρ, ο οποίος έχει προβεί σε αποκαλύψεις για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του και σήμερα θανάσιμο εχθρό του υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο Ερντογάν εξάλλου είχε ο ίδιος αξιώσει σε ομιλία του στην Βουλή της Αλβανίας όχι απλά να κλείσουν τα σχολεία του δικτύου Γκιουλέν, αλλά και να απελαθούν από την Αλβανία οι εκπαιδευτικοί που εργάζονταν σ’ αυτά. Είχε, μάλιστα, δεσμευτεί ότι τα σχολεία που κλείνουν θα αντικατασταθούν από άλλα τουρκικά του κρατικού ιδρύματος Μάαριφ. Εξάλλου, την επίσκεψή του στην Αλβανία με σκοπό να εγκαινιάσει μαζί με τον Ράμα το τέμενος που κτίζει η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας στο προαύλιο χώρο της αλβανικής Βουλής την είχε συνδέσει με την διάλυση του δικτύου Γκουλέν στην Αλβανία.

Τόσο οι οικονομικές ανάγκες ενόψει ενεργειακής κρίσης και ανεπάρκειας σε διατροφικά αγαθά, καθώς και η ανάγκη πολιτικής στήριξης εν όψει τον επόμενο χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθιστούν τον Ράμα πιο ευάλωτο, για την ακρίβεια υποτακτικό στον Τούρκο πρόεδρο.

Πηγή: slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon