Χωρίς άδεια στην Αλβανία τα περισσότερα φάρμακα για σημαντικές παθήσεις

Δημοσιεύθηκε: 26/09/2022 10:18 Τελευταία Ενημέρωση: 26/09/2022 10:18 Από: Tachydromos

Η Αλβανία πάσχει από σοβαρή έλλειψη καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών, με μόλις το 3% των φαρμάκων που εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια να είναι διαθέσιμα σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που οδηγεί σε εκκλήσεις των φαρμακοποιών για βελτίωση του τρόπου με τον οποίο τα φάρμακα κυκλοφορούν στην αγορά.

Μεταξύ του 2017 και του 2020, από τα 160 φάρμακα που εγκρίθηκαν στην ΕΕ για σπάνιες ασθένειες και καρκίνο, μόλις πέντε εγκρίθηκαν στην Αλβανία και κανένα δεν προστέθηκε στον κατάλογο κρατικών επιδοτούμενων εκταμιεύσεων.

«Το φάρμακο καθίσταται χρησιμοποιήσιμο όταν περιλαμβάνεται στον κατάλογο αποζημίωσης. Η Αλβανία διαθέτει ταμείο επιστροφής φαρμάκων μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια το μήνα, ενώ οι χώρες της περιοχής και της Ευρώπης, έως και 10 φορές υψηλότερα», δήλωσε ο Σύλλογος Φαρμακοποιών στο Monitor.

Εξήγησαν ότι το κόστος της καταχώρησης των προϊόντων και της εισαγωγής τους στη χώρα είναι πολύ υψηλό για να δικαιολογήσει τον μικρό αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται εξειδικευμένα φάρμακα. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός για την αποζημίωσή τους είναι πολύ μικρός.

Ο κρατικός οργανισμός, το Ταμείο Υποχρεωτικής Ασφάλισης Υγείας, δεν απάντησε σε ερωτήσεις του προϋπολογισμού υγείας και δεν συμπεριέλαβε στον κατάλογο νέες θεραπείες, όχι μόνο εκείνες για σπάνιες παθήσεις.

Για το 30% που ζει σε συνθήκες φτώχειας και το σχεδόν 50% που βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, μερικές φορές η πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές μπορεί να είναι δύσκολη, κυρίως αν πρόκειται για σπάνια πάθηση ή για θεραπεία που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο αποζημίωσης.

Μια πρόσφατη μελέτη της IQVIA διαπίστωσε ότι η Αλβανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό νέων φαρμάκων στην περιοχή, πολύ πίσω από τη Βόρεια Μακεδονία με 11 εγκεκριμένα φάρμακα και τη Σερβία με 17.

Αλλά δεν είναι μόνο τα φάρμακα για σπάνιες ασθένειες ή τον καρκίνο που δεν μπορούν να αγοραστούν σε τοπικό επίπεδο – ακόμη και φάρμακα για καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, οι παθήσεις του αίματος και της καρδιάς και η ΔΕΠΥ.

euractiv.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon