Ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες ΑΠΕ από την πρόθεση της Αλβανίας να ενισχύσει την αυτοπαραγωγή στις βιομηχανίες

Δημοσιεύθηκε: 03/10/2022 08:55 Τελευταία Ενημέρωση: 03/10/2022 08:55 Από: Tachydromos

Ευκαιρίες για ελληνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ θα προκύψουν από τις αλλαγές του νόμου για τις ΑΠΕ που προωθεί η κυβέρνηση της Αλβανίας, όπως εκτιμά το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Ο στόχος των αλλαγών που προωθούνται από το υπουργείο Ενέργειας της Αλβανίας είναι η ενίσχυση των διμερών συμβολαίων και της αυτοπαραγωγής/αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προταθείσες αλλαγές, οι οποίες έχουν τεθεί σε διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, πρόκειται να ικανοποιηθεί ένα αίτημα των αλβανικών επιχειρήσεων, που μέχρι τώρα είχαν τη δυνατότητα εγκατάστασης ισχύος μέχρι 0,5MW με κάθε ΑΦΜ.

Η πρόθεση της αλβανικής κυβέρνησης είναι να αυξήσει την επιτρεπόμενη εγκατεστημένη ισχύ, με τους αυτοπαραγωγούς ενέργειας να δύνανται να πωλούν την περισσεύουσα ενέργεια μέσω διμερών συμβολαίων.

Με αυτό τον τρόπο, οι αλβανικές βιομηχανίες θα μπορούν να καλύψουν ένα μέρος της κατανάλωσης με δική τους παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά που θα τοποθετήσουν στις υποδομές τους.

Σε αυτή τη βάση, η ελληνική διπλωματική αποστολή στην Αλβανία έχει ενημερώσει την Αθήνα ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω στη γειτονική χώρα η δραστηριότητα ελληνικών εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ.

https://energypress.gr/

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon