Ο Μητσοτάκης, ο Ράμα και η μεγάλη συγγνώμη

Δημοσιεύθηκε: 08/12/2022 15:10 Τελευταία Ενημέρωση: 08/12/2022 15:10 Από: Tachydromos

Ήταν περίπου 3 μετά τα μεσάνυχτα, όταν το πρωθυπουργικό Falcon προσγειωνόταν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας μεταφέροντας τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη από την Αλβανία.

Γιατί τόσο πρωί; Πολλοί μπορεί να σκέφτηκαν; Επειδή τις προηγούμενο βράδυ είχαν συνομιλίες με τον Εντι Ράμα και τους συνεργάτες του και ήταν τόσο ενδιαφέρουσες που κανείς δεν κοίταζε την ώρα. Ήταν μια πολιτική βραδιά με τους δύο πρωθυπουργούς να δηλώνουν πόσο έχει προχωρήσει το θέμα της ΑΟΖ και τον Εντι Ράμα να ζητεί συγγνώμη για τις απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε κατά της Ελλάδος όταν είχε ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ήταν μια ατυχής δήλωση», δικαιολογήθηκε, καλωσορίζοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό στο δείπνο που του παρέθεσε. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, όπως μου τον περιέγραψαν όσοι τον γνώρισαν είναι ένας παρορμητικός πολιτικός, πολλές φορές δηλώνει κάτι με άκομψο τρόπο, είναι έξυπνος και εκείνο το βράδυ τους διηγήθηκε ιστορίες από τις διεθνείς πολιτικές γνωριμίες που είχε: «Η δήλωση αυτή δεν ισχύει για την Ελλάδα, δεν ειπώθηκε έτσι», είπε, σε κάποια στιγμή ο κκ. Ράμα ωσάν να ήθελε να κλείσει μια και καλή το θέμα. Παρέμειναν στο δείπνο συνομιλώντας έως αργά, χωρίς να θέλει κανείς να αποχωρήσει. Ούτε οι Αλβανοί ούτε οι δικοί μας κατάλαβαν πως πέρασε η ώρα. Όταν πήγαιναν προς το αεροδρόμιο σχεδόν ξημέρωνε.

«Τι σημαίνει… συνοδεύσει;»

Μπροστά στις κάμερες υπήρξε ωστόσο ένας εγκάρδιος διάλογος ανάμεσα στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και Αλβανίας. Σε κάποια στιγμή ο κ. απευθυνόμενος στους ομογενείς είπε: «Δυστυχώς ο πιλότος μας ενημέρωσε ότι ο καιρός μάλλον θα είναι κακός αύριο και δεν μπορούμε να πετάξουμε, όμως σας υπόσχομαι ότι θα έρθουμε οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους να σας επισκεφθούμε, να σας ευχηθούμε καλές γιορτές και να είμαστε μαζί σας. Ελπίζω να μας συνοδεύσει και ο (σ.σ. Αλβανός) πρωθυπουργός.» Ο κ. Ράμα από την πλευρά του, παρουσιάζεται να αστειεύεται μπροστά στην κάμερα, υποστηρίζοντας ότι δεν γνωρίζει τη σημασία της λέξης «συνοδεύσει», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανταποκρίνεται μεταφράζοντας τη συγκεκριμένη φράση στα αγγλικά.

Αλβανικό… Gourmet

Το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός προς τον Πρωθυπουργό και την συνοδεία του ήταν Gourmet. Προσφέρθηκαν, εξαιρετικά, όπως μου τα περιέγραψαν, κρασιά που συνόδευσαν το δείπνο. Στην αρχή ο Εντι Ράμα τους πρόσφερε μια σαλάτα με αβοκάντο και με σάλτσα μελιτζάνας, εν συνεχεία ως δεύτερο πιάτο προσφέρθηκε το απόλυτο καλοκαιρινό ιταλικό πιάτο Vitello Tonnato, ένα πιάτο που συνδυάζει με θαυμαστή αρμονία τις γεύσεις της θάλασσας με της στεριάς (με τόνο αντζούγια, μοσχαρίσιο κρέας, ξιδάτη αγκινάρα και κάπαρη). Ως κύριο πιάτο προσφέρθηκε φιλέτο με ψητά στα κάρβουνα λαχανικά και το δείπνο έκλεισε με μους σοκολάτα πάνω σε μπισκότα Oreo. Αυτά ήταν τα πιάτα που σερβιρίστηκαν στα Τίρανα και όπως μου είπαν όσοι τα δοκίμασαν τα απήλαυσαν. Αλλά, περισσότερο όπως σας είπα παραπάνω απήλαυσαν την συζήτηση.

πηγή: tovima.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon