Πως –μέσω πράκτορα του FBI– ο Ράμα έκαψε τον Μπερίσα

Δημοσιεύθηκε: 27/01/2023 10:19 Τελευταία Ενημέρωση: 27/01/2023 10:22 Από: Tachydromos

Toυ Ορφέα Μπέτση

Τί να ζητάει άραγε μεσαίο στέλεχος του FBI στη μακρινή Αλβανία; Από ταινίες και μυθιστορήματα δεν μας είναι και τόσο ξένο το θέμα, όταν μάλιστα σχετίζεται με χρήμα. Στην προκειμένη, όμως, δεν πρόκειται για δημιούργημα της φαντασίας, αλλά για πραγματική ιστορία διαπλοκής υπερατλαντικών διαστάσεων, με πρωταγωνιστή έναν πράκτορα του FBI. Στις 21 Ιανουαρίου, λοιπόν, το Εσωτερικών Υποθέσεων του FBI στη Νέα Υόρκη συνέλαβε τον αστυνομικό Charles McGonigal, ο οποίος έως το 2019 ήταν υπεύθυνος για την αντικατασκοπεία.

Για την ακρίβεια, ήταν ο επικεφαλής στη διερεύνηση σύνδεσης μελών του επιτελείου του πρώην προέδρου Τραμπ με τη Ρωσία, με σκοπό τη στήριξη της προεκλογικής του εκστρατείας από ρωσικές υπηρεσίες. Τότε ο McGonigal απέκτησε σχέσεις με Ρώσους επιχειρηματίες, αλλά και μέλη της ρωσικής κοινότητας στις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας βαθύπλουτος Ρώσος, ο Όλεγκ Ντεριπάσκα.

Πριν παραιτηθεί από το FBI, ο McGonigal διευκόλυνε από τη θέση του τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο να κάνει δουλειές εντός και κυρίως εκτός των ΗΠΑ. Θυγατρικές εταιρίες του Ντεριπάσκα έκαναν δουλειές στην Αλβανία, έχοντας καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης από το κράτος. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν σε έργα ηλεκτροπαραγαγωγής στον ποταμό Σουσίτσα στον Αυλώνα, σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις πλέον των 8000 στρεμμάτων στον υγρότοπο του Καραβοστάσιου στην Μουζακιά, αλλά και σε κατασκευές υδραγωγείων σε διάφορους δήμους της χώρας.

Όλα αυτά θα ήταν απολύτως θεμιτά, ή τουλάχιστον νομότυπα, και το πρόβλημα θα υπήρχε μόνο για το 2022 όταν τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Το γεγονός όμως ότι από το 2017 το στέλεχος του FBI έχει ταξιδέψει και συναντήσει τον Έντι Ράμα τουλάχιστον πέντε φορές, καθιστά τα πράγματα πιο περίπλοκα και μάλιστα τα ανάγει στη σφαίρα της διαπλοκής. Τούτο διότι υπάρχουν στο ενδιάμεσο και άλλα στοιχεία.

Ύποπτες δοσοληψίες με πράκτορα του FBI

Συγκεκριμένα, ο McGonigal συναντούσε τακτικά και ένα πρώην πράκτορα της αλβανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που ζει πλέον στις ΗΠΑ και ακόμη ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο, το οποίο είναι άτυπος σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο McGonigal εισέπραξε σε τρεις δόσεις 225.000 δολάρια. Η πρώτη εξ αυτών παραδόθηκε σε υπόγειο παρκινγκ της Νέας Υόρκης και αμέσως μετά από συνάντηση του πράκτορα του FBI με τον Ράμα.

Όλα τούτα δεν είναι δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, αλλά συμπεριλαμβάνονται στο φάκελο που συνέταξαν οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές για να παραπέμψουν τον McGonigal σε δίκη. Ο διευθυντής, μάλιστα, του FBI, λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, απηύθυνε διάγγελμα στα στελέχη της υπηρεσίας του, καλώντας τα προκειμένου να διατηρήσουν το ηθικό τους και την εικόνα του FBI στην κοινωνία.

Βασικός κορμός του κατηγορητηρίου αφορά στις δοσοληψίες του McGonigal με τους Ρώσους και το ενδεχόμενο να είχε στρατολογηθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες. Το κομμάτι που αναφέρεται στην Αλβανία αναφέρεται στο χρηματισμό από πρώην πράκτορα της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας (το πρόσωπο “Α” στο φάκελο), το γεγονός ότι οι επαφές του με τον Ράμα ήταν αδήλωτες και οι πιθανότητες να καταχράστηκε το δημόσιο αξίωμά του για να έχει δοσοληψίες με τον σύμβουλο του Αλβανού πρωθυπουργού (το πρόσωπο “Β”). Τα αλβανικά ΜΜΕ δεν είχαν δυσκολία να ταυτοποιήσουν τα δύο αυτά πρόσωπα και να εντοπίσουν πληθώρα αποδεικτικού υλικού για τις στενότατες επαφές που αυτά διατηρούν με τον Ράμα.

Η υπόθεση Μπερίσα

Οι αποκαλύψεις “κουμπώνουν” και με την υπόθεση Μπερίσα. Στο Δημοκρατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) ψάχνουν εδώ και πολύ καιρό ερμηνεία για τους λόγους που ώθησαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να χαρακτηρίσει τον Σαλί Μπερίσα (ιδρυτής του Δημοκρατικού Κόμματος, πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας) “ανεπιθύμητο πρόσωπο”. Πολύ περισσότερο όταν ο Μπερίσα δεν ήταν ούτε κατά διάνοια αντιαμερικανός κι όταν μαζί με αυτόν χαρακτήρισαν ανεπιθύμητα και τα μέλη της οικογένειας του!

Ήταν εξαρχής προφανές ότι η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποσκοπούσε στο να εξουδετερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, διασπώντας την, όπως και συνέβη. Το γεγονός αυτό άφησε ελεύθερο το πεδίο στον αρχηγό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρωθυπουργό, Ράμα, όχι μόνο για να παραμένει στην εξουσία, αλλά και να την ασκεί κατά ανεξέλεγκτο τρόπο. Κάπως έτσι, έχτισε το καθεστώς του.

Η πρώτη συνάντηση του Ράμα με τον πράκτορα του FBI και ταυτόχρονα η παράδοση της πρώτης δόσης των 80.000 δολαρίων χρονολογείται στις αρχές του 2017. Τότε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Λιουλζίμ Μπάσα, που είχε διαδεχθεί τον Μπερίσα, κατηγορήθηκε από το κυβερνών κόμμα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι είχε πληρώσει λομπίστες στις ΗΠΑ με ρωσικά χρήματα.

Μετά τις αποκαλύψεις για τον ρόλο του McGonigal, η αξιωματική αντιπολίτευση συναρμολογεί το δικό της αφήγημα, συνδέοντας τις συναντήσεις του Ράμα με τον Αμερικανό πράκτορα και με τον χρηματισμό του από μεσάζοντες, που συνδέονται στενά με τον Αλβανό πρωθυπουργό. Για την ακρίβεια, το Δημοκρατικό Κόμμα αποδίδει σ’ αυτόν τον χρηματισμό την χάλκευση των φακέλων εναντίον του Μπάσα και του Μπερίσα.

Φωνές για παραίτηση Ράμα

Μπορεί η ερμηνεία να μην ισχύει. Έχει, όμως, οδηγήσει αφ’ ενός τον Ράμα σε δύσκολη θέση, αφ’ ετέρου την αξιωματική αντιπολίτευση σε επιθετική πολιτική διέγερση. Υπενθυμίζουμε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν με την πλάτη στον τοίχο, κατηγορούμενη για σχέσεις με τη Μόσχα, για διαφθορά, για συμμετοχή σε οργανωμένο έγκλημα κ.α., τα οποία –κατά την κυβερνητική προπαγάνδα– ήταν κατηγορίες με αμερικανική βούλα!

Ο πρώην Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα κάλεσε τον Ράμα να παραιτηθεί και να τεθεί στη διάθεση της αμερικανικής Δικαιοσύνης είτε ως μάρτυρας –προεξοφλούν ότι θα κληθεί– είτε ως κατηγορούμενος, όπως θα ήθελαν ο Μέτα και ο Μπερίσα. Μένει να φανεί τι θα πράξουν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές, δεδομένου ότι ο Ράμα ήταν –τουλάχιστον μέχρι τώρα– “αγαπημένο παιδί” της Ουάσιγκτον. Από δικαστικής απόψεως, πάντως, η υπόθεση μόλις τώρα αρχίζει…

πηγή: slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon