Τα συλλυπητήρια και οι “μουτζούρες” του Ράμα…

Δημοσιεύθηκε: 09/03/2023 18:52 Τελευταία Ενημέρωση: 09/03/2023 18:45 Από: Tachydromos

Με την ευκαιρία του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη η Αλβανία εξέφρασε και επίσημα τα συλλυπητήριά της, ορίζοντας μάλιστα και ημέρα πένθους. Μεταξύ των θυμάτων, άλλωστε, υπήρχαν και οκτώ νέοι αλβανικής καταγωγής, απόδειξη κι αυτό της ουσιαστικής ένταξης στην ελληνική κοινωνία και τα πανεπιστήμια σημαντικού αριθμού νέων που κατάγονται από την Αλβανία, αλλά έχουν γεννηθεί, μεγάλωσαν και σπουδάζουν στην Ελλάδα.

Την περασμένη Κυριακή στα κυβερνητικά και δημοτικά μέγαρα της Αλβανίας, αλλά και στις πρεσβείες της οι αλβανικές σημαίες ήταν μεσίστιες, τιμώντας το πένθος του ελληνικού λαού. Στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος έψαλε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων θυμάτων του δυστυχήματος, ενώ είχε στείλει και σχετικό συλλυπητήριο μήνυμα αμέσως μόλις έγινε γνωστό το τραγικό συμβάν.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί μία λεπτομέρεια. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δεν απέστειλε το συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Ο δεύτερος μάλιστα προέβη και σε σχετική δημόσια έκφραση ευγνωμοσύνης. Καθόλου τυχαίο τούτο! Υπάρχει παρασκήνιο που ξεκινά πριν από το ατύχημα και αφορά σε εικαστικό event που προγραμματίζεται για το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου στην Αθήνα.

Για να μην έχετε, λοιπόν, αγωνία σας πληροφορούμε ότι κριτικοί τέχνης και διπλωματικοί πήγαν και φιλοξενήθηκαν στα Τίρανα με σκοπό να επιλέξουν ζωγραφικά έργα του Έντι Ράμα, τα οποία θα εκτεθούν στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσια μάλιστα και της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου! Για τους διπλωμάτες πιο εύκολη η δουλειά, καθότι είναι συνηθισμένοι να βρίσκουν δικαιολογίες και προφάσεις για την όποια κατάσταση. Για τους ανθρώπους της τέχνης κάπως δυσκολότερη η ειδική αποστολή: Πώς να βρουν στις “μουτζούρες” του Έντι Ράμα κάτι αξιόλογο που να ανταποκρίνεται στο επίπεδο και στην ιστορία του Ζαππείου;

Ας είναι. Εξάλλου είναι σαφές ότι πρόκειται περισσότερο για διπλωματικό παρά για εικαστικό γεγονός. Στο Ζάππειο έχουν διαχρονικά εκθέσει έργα τους μεγάλα ονόματα. Άρα, μεγάλη χάρη γίνεται στον Έντι Ράμα να εκθέσει εκεί. Προφανώς, πρόκειται για δημόσιες σχέσεις. Κάτι ακούω πως πρόκειται και για εξαργύρωση άλλης εξυπηρέτησης, η οποία είναι πολύ πέρα από τις επίσημες διακρατικές σχέσεις…

Αλλά μη νομίζετε ότι ο Νίκος Δένδιας του κάνει το χατήρι, επειδή ο Αλβανός πρωθυπουργός επιτέλους υιοθέτησε εποικοδομητική στάση. Μπα, κανένα βήμα πίσω από την τακτική κωλυσιεργίας δεν του ζητήθηκε και ούτε αυτός υποσχέθηκε. Να θυμίσουμε ότι η παραπομπή στη Χάγη της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών καρκινοβατεί. Και βέβαια η καλλιέργεια κλίματος καχυποψίας έναντι της Ελλάδας καλά κρατεί. Το ίδιο και η παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας μας.

Ο Έντι Ράμα παραμένει προσκολλημένος στον Ταγίπ Ερντογάν. Κατά τα άλλα έχουμε φιλοφρονήσεις προτομών σε ένα βορειοηπειρωτικό χωριό και έκθεση στο Μέγαρο των Βορειοηπειρωτών ευεργετών. Από όλα αυτά κερδισμένος για άλλη μια φορά βγαίνει ο Έντι Ράμα, δεδομένου ότι στα μέσα του Μάη έχει εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλα αυτά θα τον βοηθήσουν να παραπλανήσει τους Βορειοηπειρώτες ότι είναι φίλος της Αθήνας και έχει τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για να καρπωθεί τις ψήφους τους. Αυτό που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι οι μηχανισμοί του να κινηθούν ελεύθερα για να παροτρύνουν Αλβανούς πολίτες στην Ελλάδα να πάνε να ψηφίσουν.

slpress.gr

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon