Αντίδραση του ΥΠΕΞ για την κράτηση Μπελέρη – Ελεύθερος με όρους ο Κοκαβέσης

Δημοσιεύθηκε: 01/06/2023 17:47 Τελευταία Ενημέρωση: 01/06/2023 17:47 Από: Tachydromos

Στη φυλακή θα παραμείνει ο Φρέντι Μπελέρης, σύμφωνα με την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου της Αλβανίας το οποίο συζήτησε την έφεση του νέου δημάρχου Χειμάρρας. Ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Στο δικαστήριο παρέστη μόνο Κοκαβέσης. Τον Μπελέρη εκπροσώπησε ο δικηγόρος του. Από την περασμένη Δευτέρα ο Μπελέρης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο των φυλακών. Οι δυο τους μετρούν ήδη 20 ημέρες στη φυλακή, καθώς η σύλληψή τους από τις αλβανικές αστυνομικές δυνάμεις έγινε τα ξημερώματα της 12ης Μαίου, δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές τις οποίες κέρδισε ο Μπελέρης.

Νωρίτερα έγινε η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Βασίλη Κασκαρέλη και της υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τσάτσκα (Olta Xhaçka), στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου υπουργών Εξωτερικών κρατών- μελών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στο Όσλο.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε στην υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας το ζήτημα της αποφυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χείμαρρας Φρέντι Μπελέρη και του Παντελή Κοκαβέση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Πάντως όπως φάνηκε και από την απόφαση του δικαστηρίου στα Τίρανα, η αλβανική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να βάλει τέλος στην περιπέτεια του δημάρχου Χειμάρρας.

Ο πρώην δήμαρχος

Ο πρώην δήμαρχος Χειμάρρας Γιόργκο Γκόρος με δήλωσή του χθες αμφισβήτησε το αποτέλεσμα των εκλογών και ουσιαστικά φαίνεται πως κινείται διαδικασία για επανάληψη της διαδικασίας χωρίς την συμμετοχή του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος είναι προφυλακισμένος. Έντονη ήταν η αντίδραση της Ομόνοιας Χειμάρρας με ανακοίνωση στο Facebook:

«Η ΟΜΟΝΟΙΑ Χειμάρρας καταδικάζει έντονα τη δήλωση του πρώην Δημάρχου Χιμάρας, που σε αντίθεση με όσα ορίζει η δημοκρατία, δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τα αποτελέσματα των εκλογών στο Δήμο Χιμάρας. Η νίκη του υποψηφίου Φρέντη Μπελέρη είναι τιμή για τη Χειμάρρα και δείχνει το υψηλό επίπεδο και τη αποφασιστικότητα των δημοτών της Χειμάρρας. Η ΟΜΟΝΟΙΑ Χειμάρρας εκφράζει επίσης τη λύπη της για το χαμηλό επίπεδο της δήλωσης του Jorgo Goro που αδυνατεί να αποδεχτεί τη νέα πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά τις δημοτικές εκλογές. Η “με κάθε κόστος αναρρίχηση” στο αξίωμα του Δημάρχου είναι ντροπιαστική και δεν αντανακλά τις παραδόσεις και τις ηθικές αρχές της Χειμάρρας. Ο Jorgo Goro είναι πλέον παρελθόν για το Δήμο Χειμάρρας. Ευχαριστούμε τους ψηφοφόρους του Δήμου μας, που με αίσθημα ευθύνης σε αυτές τις εκλογές, άλλαξαν με την ψήφο τους το μέλλον όλων των Χειμαρριωτών».

Αντίδραση του ΥΠΕΞ

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών μετά την απόρριψη της έφεσης του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την κράτηση Μπελέρη και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να προκαλέσει ζητήματα στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, αφού η Ελλάδα δεν αποκλείεται να αλλάξει στάση όσο η χώρα δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες δικαίου.

«Η σημερινή απόρριψη της έφεσης του εκλεγμένου Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, κατά της συνέχισης της προφυλάκισής του, δεν προκύπτει ότι συνάδει με τις πρόνοιες του κράτους δικαίου, ενώ δεν συνιστά δίκαιη μεταχείριση ενός εκλεγμένου εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθότι, όπως προκύπτει από Ανακοίνωση της Ειδικής Εισαγγελίας της Αλβανίας, είναι ο μόνος προφυλακισμένος σε σύνολο 31 καταγγελιών για εκλογικά αδικήματα.

Επίσης, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ύπαρξη πολιτικής σκοπιμότητας για τη διατήρηση της κράτησης, αφού εγείρει ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάληψη των καθηκόντων του Φ. Μπελέρη, ως Δημάρχου.

Η συνεχιζόμενη προφυλάκιση του Φ. Μπελέρη ήταν το θέμα σημερινής συνομιλίας του Υπουργού Εξωτερικών, Βασίλη Κασκαρέλη με την Αλβανή ομόλογό του, Olta Xhaçka, στο Όσλο, στο περιθώριο της άτυπης Υπουργικής Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί το θέμα πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του και, πέραν της διμερούς διάστασης του ζητήματος, θα συνεχίσει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τη διεθνή κοινότητα και, ιδίως, τους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς η Αλβανία είναι υποψήφια χώρα προς ένταξη στην ΕΕ», αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Κοινοποίηση

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

Live Stream

Coming Soon